македонски » тигриња   Работа / Занает


55 [педесет и пет]

Работа / Занает

-

55 [ሓምሳንሓሙሽተን]
55 [ḥamisaniḥamushiteni]

ምስራሕ
misiraḥi

55 [педесет и пет]

Работа / Занает

-

55 [ሓምሳንሓሙሽተን]
55 [ḥamisaniḥamushiteni]

ምስራሕ
misiraḥi

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиትግርኛ
Што сте по занает? ሞያ-- እ--- እ-?
m-------- i------ i--?
Мојот сопруг е лекар по занает. ሰብ--- ሞ-- ሓ-- እ- ።
s--------- m----- h------ i-- ።
Јас полудневно работам како медицинска сестра. ኣነ ክ-- ፍ-- መ--- ከ- ነ--(ሓ--- ሓ--) እ----
a-- k----- f------ m------- k--- n-----(h-------- h------) i-------።
   
Набргу ќе одиме во пензија. ኣብ ቀ-- ጥ-- ክ---- ኢ--
a-- k------ t------ k----------- ī--።
Но даноците се високи. ግን እ- ቀ-- ላ-- እ--
g--- i-- k-------- l----- i--።
И здравственото осигурување е високо. ከም ኡ-- ኢ----- ክ-- እ--
k--- u---- ī----------- k----- i--።
   
Што сакаш да бидеш? እን-- ኢ- ክ---- ት--?
i------ ī--- k--------- t-----?
Јас би сакал / сакала да бидам инженер. ኣነ አ---- ክ--- እ----
a-- ā-------- k-------- i------።
Јас сакам да студирам на универзитетот. ኣብ ዩ----- ክ--- እ- ዝ----
a-- y----------- k------- i-- z-------።
   
Јас сум практикант. ኣነ ፕ------(ተ--- ኣ- ት--) እ--
a-- p-------------(t------- a-- t-----) i--።
Јас не заработувам многу. ብዙ- እ-- የ-----
b------ i---- y---------።
Јас сум на пракса во странство. ኣነ ፕ----- ኣ- ወ-- ክ------
a-- p----------- a-- w------- k----------።
   
Ова е мојот шеф. እዚ ሓ--- እ--
i-- h-------- i--።
Јас имам љубезни колеги. ብሩ-- ም---- ኣ---- ።
b-------- m---------- a-------- ።
Напладне секогаш одиме во кантината. ፋዱ- ኩ- ግ- ና- ካ---(ን--- ቤ-----) ኢ- ን--- ።
f----- k--- g--- n--- k-------(n-------- b----------) ī-- n-------- ።
   
Јас барам едно работно место. ኣነ ስ-- እ-- ኣ---
a-- s------ i---- a-----።
Јас сум веќе една година невработен / невработена. ኣነ ን-- ዓ-- ስ------ ኮ---
a-- n------ ‘----- s------------ k-----።
Во оваа земја има премногу невработени. ኣብ- ሃ---- ስ-- ኣ----- በ---
a---- h-------- s------ a---------- b------።