македонски » тигриња   Во пошта


59 [педесет и девет]

Во пошта

-

59 [ሓምሳንትሽዓተን]
59 [ḥamisanitishi‘ateni]

ኣብ ምምሕዳር ፖስት
abi mimiḥidari positi

59 [педесет и девет]

Во пошта

-

59 [ሓምሳንትሽዓተን]
59 [ḥamisanitishi‘ateni]

ኣብ ምምሕዳር ፖስት
abi mimiḥidari positi

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиትግርኛ
Каде е најблиската пошта? እቲ ዘ--- ም---- ፖ-- ኣ-- ኣ-?
i-- z--------- m---------- p----- a---- a--?
Далеку ли е до најблиската пошта? እቲ ዘ--- ም---- ፖ-- ር-- ድ-?
i-- z--------- m---------- p----- r-------- d---?
Каде е најблиското поштенско сандаче? እቲ ዝ--- ፖ------(ን------ ም---) ኣ-- ኣ-?
i-- z--------- p------------(n------------- m-------) a---- a--?
   
Ми требаат неколку поштенски марки. ንዓ- ቅ-- ና- ን---- ስ----- የ-----
n----- k------ n--- n--------- s----------- y---------።
За една картичка и едно писмо. ንሓ- ካ--- ን-- ደ-----
n------ k------- n------ d---------።
Колку чини поштарината за Америка? ናብ ኣ--- መ--- ክ--- ይ---?
n--- a------ m------- k------- y----------?
   
Колку е тежок пакетот? እቲ ካ--- ከ--- ክ--- ድ-?
i-- k------- k------- k------- d---?
Можам ли да го испратам со авионска пошта? ብኣ-- [---- ክ-- እ--- ዲ-?
b------- [------- k----- i------- d---?
Колку долго трае, додека да пристигне? ክን-- ክ--- ኢ- ክ-- ዝ---?
k------- k------- ī-- k----- z----------?
   
Каде можам да телефонирам? ኣበ- ክ--- እ---?
a---- k------- i-------?
Каде е следната телефонска говорница? እቲ ዝ--- ክ-- ተ--- ኣ-- ኣ-?
i-- z--------- k----- t------- a---- a--?
Имате ли телефонски картички? ካር- ተ--- ኣ--- ዲ- ?
k----- t------- a------ d--- ?
   
Имате ли телефонски именик? መጽ-- ተ--- ኣ--- ዲ-?
m---------- t------- a------ d---?
Го знаете ли повикувачкиот број за Австрија? መእ-- ቁ-- ና- ኣ----- ት--- ዲ-?
m------- k-------- n--- a---------- t-------- d----?
Само момент, да проверам. ሓን-- ከ ፣ ክ-----
h-------- k- ፣ k--------።
   
Линијата е секогаш зафатена. መስ-- ተ--- እ- ዘ- ።
m------- t-------- i-- z--- ።
Кој број го биравте? ናብ ኣ--- ቁ-- ኢ--- ዊ---?
n--- a------ k-------- ī------- w-------?
Најпрво морате да изберете нула. ኣቐ---- ዜ- ክ---- ኣ----
a------------ z--- k--------- a------።