македонски » тигриња   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [ሰማንያንሸውዓተን]
87 [semaniyanishewi‘ateni]

ሕሉፍ ናይ ሓገዝቲ ግስታት 1
ḥilufi nayi ḥagezitī gisitati 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [ሰማንያንሸውዓተን]
87 [semaniyanishewi‘ateni]

ሕሉፍ ናይ ሓገዝቲ ግስታት 1
ḥilufi nayi ḥagezitī gisitati 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиትግርኛ
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. ግድ- ነ-- ዕ----- ማ- ክ---- ኔ---
g----- n----- ‘----------- m--- k--------- n-----።
Ние моравме да го расчистиме станот. ግድ- ነ- ክ---------- ከ---- ከ------ ኔ---
g----- n--- k------------------- k--------- k------------- n-----።
Ние моравме да ги измиеме садовите. እቲ ኣ--(ፋ---- ማ--- ወ--) ክ---- ኔ---
i-- a-------(f-------- m------ w-----) k------------ n-----።
   
Моравте ли да ја платите сметката? ግድ- ዲ- እ- ጸ--- ክ----- ኔ--- ?
g----- d--- i-- t----------- k----------- n------- ?
Моравте ли да платите влез? ግድ- ዲ- መ--- ክ----- ኔ--- ?
g----- d--- m------- k----------- n------- ?
Моравте ли да платите казна? ግድ- ዲ- መ---- ክ----- ኔ--- ?
g----- d--- m------------- k----------- n------- ?
   
Кој мораше да се поздрави? መን ዩ ግ-- ክ---- ኔ-- ?
m--- y- g----- k--------- n----- ?
Кој мораше да си оди рано дома? መን ድ- ኣ--- ን-- ክ--- ኔ--?
m--- d--- a-------- n----- k-------- n-----?
Кој мораше да го земе возот? መን ግ-- ድ- ን--- ክ--- ኔ--?
m--- g----- d--- n------- k------- n-----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. ነዊ- ክ---- ኣ----- ኔ---
n------ k------------ a---------- n-----።
Ние не сакавме да пиеме ништо. ዝኾ- ክ--- ኣ----- ኔ---
z------ k------- a---------- n-----።
Ние не сакавме да пречиме. ክን--- ኣ----- ኔ---
k---------- a---------- n-----።
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. ክደ-- ደ-- ኔ--
k------- d----- n---።
Јас сакав да нарачам едно такси. ታክ- ክ--- ደ-- ኔ--
t----- k-------- d----- n---።
Јас имено сакав да патувам дома. ንገ- እ- ክ--- ደ-- ኔ--
n----- i-- k-------- d----- n---።
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. ሰበ--- ክ----- ዝ--- መ--- ።
s---------- k----------- z-------- m------- ።
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. ንክ-- -----(ኣ- ተ---) ክ------ ዝ--- መ--- ነ---
n------- ----------(a-- t-------) k------------- z-------- m------- n-----።
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. ፒሳ ክ---- ዝ--- መ--- ነ---
p--- k---------- z-------- m------- n-----።