македонски » турски   Прилози


100 [сто]

Прилози

-

100 [yüz]

Nitelik zarfları

100 [сто]

Прилози

-

100 [yüz]

Nitelik zarfları

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
веќе еднаш – никогаш досега da-- e---- – d--- ö--- h-ç
Дали веќе сте биле во Берлин? Da-- e---- h-- B-------- b--------- m-?
Не, никогаш досега. / Не, сеуште не . Ha---- d--- ö--- h-- b---------.
   
некој – никој bi-- – h-- k---e
Познавате ли овде некој? Bu--- t---------- v-- m-?
Не, не познавам никого. Ha---- b---- k------ t----------.
   
уште – не повеќе da-- – a---- d---l
Ќе останете ли уште долго овде? Bu---- d--- ç-- k------ m------?
Не, јас не останувам повеќе тука. Ha---- b----- a---- f---- k-----------.
   
уште нешто – ништо повеќе bi---- d--- – h-- b-- ş-y
Сакате ли да се напиете уште нешто? Bi- ş-- d--- i---- i-----------?
Не, јас не сакам ништо повеќе. Ha---- b---- h-- b-- ş-- i----------.
   
веќе нешто – сеуште ништо ev----- – h---- d---l
Јадевте ли веќе нешто? Ev----- b-- ş----- y------ m-?
Не, јас сеуште немам јадено ништо. Ha---- h---- b-- ş-- y------.
   
уште некој – никој повеќе da-- b---- b--- – a---- k---- y-k
Сака ли уште некој кафе? Ba--- k---- i------ v-- m-?
Не, никој повеќе. Ha---- k---- i--------.