македонски » турски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [altmış bir]

Sıralama sayıları

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [altmış bir]

Sıralama sayıları

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
Првиот месец е јануари. Il- a- O------.
Вториот месец е февруари. Ik---- a- Ş-------.
Третиот месец е март. Üç---- a- M------.
   
Четвртиот месец е април. Dö------ a- N-------.
Петтиот месец е мај. Be----- a- M-------.
Шесттиот месец е јуни. Al----- a- H---------.
   
Шест месеци се половина година. Al-- a- y---- y-----.
јануари, февруари, март Oc--- Ş----- M---,
април, мај, јуни. Ni---- M---- v- H------.
   
Седмиот месец е јули. Ye----- a- T--------.
Осмиот месец е август. Se------- a- A---------.
Деветтиот месец е септември. Do------- a- E-------.
   
Десеттиот месец е октомври. On---- a- E------.
Единаесеттиот месец е ноември. On------- a- K-------.
Дванаесеттиот месец е декември. On------ a- A--------.
   
Дванаесет месеци се една година. On--- a- b-- y-----.
јули, август, септември, Te----- A------- E----,
октомври, ноември, декември. Ek--- K---- v- A-----.