македонски » турски   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [altmış sekiz]

büyük – küçük

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [altmış sekiz]

büyük – küçük

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
голем и мал bü--- v- k---k
Слонот е голем. Fi- b----.
Глушецот е мал. Fa-- k----.
   
темен и светол ka------ v- a------k
Ноќта е темна. Ge-- k-------.
Денот е светол. Gü- a-------.
   
стар и млад ya--- v- g--ç
Нашиот дедо е многу стар. De----- ç-- y----.
Пред 70 години беше уште млад. O (k------) 70 y-- ö--- h---- g-----.
   
убав и грд gü--- v- ç----n
Пеперутката е убава. Ke----- g----.
Пајакот е грд. Ör----- ç-----.
   
дебел и слаб / тенок şi---- v- z---f
Жена со 100 килограми е дебела. 100 k------ b-- k---- ş--------.
Маж со 50 килограми е слаб. 50 k------ b-- a--- z-------.
   
скап и евтин pa---- v- u--z
Автомобилот е скап. Ar--- p-----.
Весникот е евтин. Ga---- u---.