македонски » турски   нешто смее


73 [седумдесет и три]

нешто смее

-

+ 73 [yetmiş üç]

+ bir şeylere muktedir olmak, yapabilmek

73 [седумдесет и три]

нешто смее

-

73 [yetmiş üç]

bir şeylere muktedir olmak, yapabilmek

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
Смееш ли веќе да возиш автомобил? Ar--- a---- k--------- i--- v-- m-? +
Смееш ли веќе да пиеш алкохол? Ar--- a---- a----- i--- v-- m-? +
Смееш ли веќе сам / сама да патуваш во странство? Ar--- y--- d----- y----- ç------ i--- v-- m-? +
   
смее mu------ o----- y--------k +
Смееме ли овде да пушиме? Bu---- s----- i------- m----? +
Смее ли овде да се пуши? Bu---- s----- i----------- m-? +
   
Може ли да се плати со кредитна картичка? Kr--- k------- ö----------- m-? +
Може ли да се плати со чек? Çe- i-- ö----------- m-? +
Може ли да се плати само во готово? Ya---- p---- m- ö-----------? +
   
Смеам ли само да телефонирам? Bi- t------ e------- m----? +
Смеам ли само да прашам нешто? Bi- ş-- s-------- m----? +
Смеам ли само да кажам нешто? Bi- ş-- s----------- m----? +
   
Тој не смее да спие во паркот. O (e---- i---) p----- y------ (i--- a--------). +
Тој не смее да спие во автомобилот. O (e---- i---) o--------- y------ (i--- a--------). +
Тој не смее да спие на железничката станица. O (e---- i---) t--- i----------- y------ (i--- a--------). +
   
Смееме ли да седнеме? Ot-------- m----? +
Смееме ли да го добиеме менито? Me-- k------ a------- m----? +
Смееме ли да платиме одвоено? Ay-- a--- ö--------- m----? +