македонски » турски   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [yetmiş altı]

bir şeyler sebep göstermek 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [yetmiş altı]

bir şeyler sebep göstermek 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
Зошто не дојде? Ne--- g-------?
Бев болен / болна. Ha-------.
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Ha--- o------ i--- g-------.
   
Зошто таа не дојде? O, n---- g------ (k----)?
Таа беше уморна. O (k----) y-------.
Таа не дојде, бидејки беше уморна. O (k----) y----- o----- i--- g------.
   
Зошто тој не дојде? O (e----) n---- g------?
Тој немаше желба. On-- (e----) c--- i-------.
Тој не дојде, бидејки немаше желба. O (e----) c--- i--------- i--- g------.
   
Зошто вие не дојдовте? Ni--- g---------?
Нашиот автомобил е расипан. Ar------ a------.
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. Ar------ a------ o----- i--- g-------.
   
Зошто луѓето не дојдоа? İn------ n---- g---------?
Тие го пропуштија возот. On--- t---- k---------.
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. Tr--- k----------- i--- g---------.
   
Зошто ти не дојде? Ni--- g-------?
Јас не смеев. Ge----- i--- y----.
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Ge----- i--- o------- i--- g-------.