македонски » турски   Императив 2 (Наредбена форма)


90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [doksan]

Emir kipi 2

90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [doksan]

Emir kipi 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиTürkçe
Избричи се! Tr-- o-!
Измиј се! Yı---!
Исчешлај се! Ta---!
   
Јави се! Јавете се! Te----- e-- t------ e---!
Почнувај! Почнете! Ba---- b-------!
Престани! Престанете! Bı---- B------!
   
Остави го тоа! Оставете го тоа! Ya---- Y-------!
Кажи го тоа! Кажете го тоа! Sö---- S-------!
Купи го тоа! Купете го тоа! Bu-- s---- a-- B--- s---- a---!
   
Не биди никогаш нечесен! As-- e--- o---!
Не биди никогаш дрзок! As-- k----- o---!
Не биди никогаш неучтив! As-- s------- o---!
   
Биди секогаш чесен! Da--- d----- o-!
Биди секогаш љубезен! Da--- c--- y---- o-!
Биди секогаш учтив! He- k---- o-!
   
Одете си со здравје! Sa- s---- e-- v----!
Внимавајте добро на себе! Ke------- d----- e---!
Посетете не наскоро повторно! Ya----- b--- y--- z------ e---!