македонски » украински   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [вісімдесят два]82 [visimdesyat dva]

+ Минулий час 2Mynulyy̆ chas 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [вісімдесят два]
82 [visimdesyat dva]

Минулий час 2
Mynulyy̆ chas 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиукраїнська
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Ти м---- в-------- м----- ш------ д-------?
T- m---- v-------- m------ s-------- d-------?
+
Мораше ли да го повикаш лекарот? Ти м---- в-------- л-----?
T- m---- v-------- l------?
+
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Ти м---- в-------- п------?
T- m---- v-------- p--------?
+
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Чи м---- В- н---- т-------? Я щ---- й--- м-- / м---.
C-- m----- V- n---- t-------? Y- s-------- y---- m-- / m---.
+
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Чи м---- В- а-----? Я щ---- ї- м-- / м---.
C-- m----- V- a-----? Y- s-------- i--- m-- / m---.
+
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Чи м---- В- м--- м----? Я щ---- ї- м-- / м---.
C-- m----- V- m--- m----? Y- s-------- i--- m-- / m---.
+
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Чи п------ в-- в-----? В-- м-- з----------.
C-- p-------- v-- v------? V-- m-- z----------.
+
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Чи з------ в-- д-----? В-- н- з------ д-----.
C-- z-------- v-- d-----? V-- n- z-------- d-----.
+
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Чи з------- в-- т---? В-- н- з------- м---.
C-- z------- v-- t---? V-- n- z------- m---.
+
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Чо-- т- з---------?
C---- t- z----------?
+
Зошто не можеше да го најдеш патот? Чо-- т- н- з------ д-----?
C---- t- n- z-------- d-----?
+
Зошто не можеше да го разбереш? Чо-- т- н- з------- й---?
C---- t- n- z------- y----?
+
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Я н- м-- / м---- п----- в------ т--- щ- н- ї---- ж----- а------.
Y- n- m-- / m---- p------ v------- t--- s---- n- i----- z------- a------.
+
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Я н- м-- / м---- з----- д------ т--- щ- я н- м-- / м--- м--- м----.
Y- n- m-- / m---- z------ d------ t--- s---- y- n- m-- / m--- m--- m----.
+
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Я н- м-- / м---- й--- з--------- т--- щ- м----- б--- з------ г----.
Y- n- m-- / m---- y---- z--------- t--- s---- m----- b--- z------ h-----.
+
   
Морав да земам едно такси. Я п------ б-- / п------ б--- у---- т----.
Y- p------ b-- / p------ b--- u----- t----.
+
Морав да купам карта на градот. Я п------ б-- / п------ б--- к----- м--- м----.
Y- p------ b-- / p------ b--- k----- m--- m----.
+
Јас морав да го исклучам радиото. Я п------ б-- / п------ б--- в------- р----.
Y- p------ b-- / p------ b--- v------- r----.
+