македонски » кинески   Работа / Занает


55 [педесет и пет]

Работа / Занает

-

+ 55[五十五]55 [Wǔshíwǔ]

+ 工作gōngzuò

55 [педесет и пет]

Работа / Занает

-

55[五十五]
55 [Wǔshíwǔ]

工作
gōngzuò

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски中文
Што сте по занает? 您 是 做 什- 工- 的 ?
n-- s-- z-- s----- g------ d-?
+
Мојот сопруг е лекар по занает. 我的 先- 是 医- 。
W- d- x-------- s-- y------.
+
Јас полудневно работам како медицинска сестра. 我 是 做---- 护- 。
W- s-- z-- b------ b-- d- h----.
+
   
Набргу ќе одиме во пензија. 不久 我- 就- 拿 退-- 了 。
B---- w---- j-- y-- n- t----- j----.
+
Но даноците се високи. 但 纳- 很 高 。
D-- n----- h-- g--.
+
И здравственото осигурување е високо. 医疗-- 很 贵 。
Y----- b------ h-- g--.
+
   
Што сакаш да бидеш? 你 将- 想 从- 什----- ?
N- j------- x---- c------ s----- (z----)?
+
Јас би сакал / сакала да бидам инженер. 我 想 当 工-- 。
W- x---- d--- g-----------.
+
Јас сакам да студирам на универзитетот. 我 要 读 大- 。
W- y-- d- d----.
+
   
Јас сум практикант. 我 是 实-- 。
W- s-- s---- s----.
+
Јас не заработувам многу. 我 挣- 不- 。
W- z---- d- b- d--.
+
Јас сум на пракса во странство. 我 在 国- 实- 。
W- z-- g----- s----.
+
   
Ова е мојот шеф. 这是 我- 老- 。
Z-- s-- w- d- l-----.
+
Јас имам љубезни колеги. 我的 同-- 很-- 。
W- d- t--------- h-- y-----.
+
Напладне секогаш одиме во кантината. 中午 我- 总- 一- 去 食- 。
Z------ w---- z--- s-- y--- q- s------.
+
   
Јас барам едно работно место. 我 在 找-- 。
W- z-- z--- g------.
+
Јас сум веќе една година невработен / невработена. 我 失- 已- 一- 了 。
W- s---- y----- y- n-----.
+
Во оваа земја има премногу невработени. 这个 国- 有 太- 失-- 。
Z---- g----- y-- t-- d-- s---- z--.
+