македонски » кинески   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [六十六]
66 [Liùshíliù]

物主代词 1
wù zhǔ dàicí 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [六十六]
66 [Liùshíliù]

物主代词 1
wù zhǔ dàicí 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски中文
јас – мој 我 – 我-
w- – w- de
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. 我找--------
w- z--- b- d-- w- d- y-------.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. 我找--------
W- z--- b- d-- w- d- j- p--- l-.
   
ти – твој 你 – 你-
N- – n- de
Го најде ли твојот / својот клуч? 你找--------
n- z------ n- d- y------- m-?
Го најде ли твојот / својот возен билет? 你找--------
N- z------ n- d- j- p--- l- m-?
   
тој – негов 他 – 他-
T- – t- de
Знаеш ли каде е неговиот клуч? 你知----------
n- z------ t- d- y----- z-- n- m-?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? 你知----------
N- z------ t- d- j- p--- z-- n- m-?
   
таа – нејзин 她 – 她-
T- – t- de
Нејзините пари ги нема. 她的-----
t- d- q--- b-------.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. 她的--------
T- d- x-------- y- b-------.
   
ние – наш 我们 – 我--
W---- – w---- de
Нашиот дедо е болен. 我们---- / 祖-----
w---- d- w------/ z--- s----------.
Нашата баба е здрава. 我们---- / 祖------
W---- d- w------/ z--- s-- j------- d-.
   
вие – ваш 你们 – 你--
N---- – n---- de
Деца, каде е вашиот татко? 孩子----------?
h-------- n---- d- b--- z-- n---?
Деца, каде е вашата мајка? 孩子-----------
H-------- n---- d- m--- z-- n---?