македонски » кинески   Минато време 3


83 [осумдесет и три]

Минато време 3

-

83 [八十三]
83 [Bāshísān]

过去时 3
guòqù shí 3

83 [осумдесет и три]

Минато време 3

-

83 [八十三]
83 [Bāshísān]

过去时 3
guòqù shí 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски中文
телефонира 通电------
t--- d------ (d- d------)
Јас телефонирав. 我打-----
w- d---- d--------.
Јас цело време телефонирав. 我一-------
W- y---- z-- d- d--------.
   
прашува 提问-------
T- w----- w-- w----- w-n
Јас прашав. 我问---
w- w-------.
Јас секогаш прашував. 我以-------
W- y----- j-------- w-- w----.
   
раскажува 讲述-----------
J-------- m------- g----- s---- x---ù
Јас раскажував. 我说---
w- s--------.
Јас ја раскажав целата приказна. 我把---------
W- b- z------ s------ d-- s--------.
   
учи 学习
X---í
Јас учев. 我学----
w- x---------.
Јас учев цела вечер. 我学-------
W- x------ z------ w-------.
   
работи 工作
G-----ò
Јас работев. 我工---
w- g--------.
Јас работев цел ден. 我工------
W- g-------- y- z---- t---.
   
јаде 吃饭
C----n
Јас јадев. 我吃---
w- c-------.
Јас го изедов целото јадење. 我把---------
W- b- q----- f----- d-- c-- g------.