македонски » кинески   Сврзници 1


94 [деведесет и четири]

Сврзници 1

-

+ 94[九十四]94 [Jiǔshísì]

+ 连词1liáncí 1

94 [деведесет и четири]

Сврзници 1

-

94[九十四]
94 [Jiǔshísì]

连词1
liáncí 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски中文
Чекај, додека да престане дождот. 等等-- 等- 雨- 。
d--- d--- b-- d------ y- t---.
+
Чекај, додека да бидам готов / готова. 等等-- 等- 我 做- 。
D--- d--- b-- d------ w- z-- w--.
+
Чекај, додека тој да се врати. 等等-- 等- 他 回- 。
D--- d--- b-- d------ t- h-----.
+
   
Ќе почекам, додека ми се исуши косата. 我 要 等- 头- 干 。
W- y-- d------ t---- g--.
+
Ќе почекам, додека да заврши филмот. 我 要 等- 电- 结- 。
W- y-- d------ d------- j-----.
+
Ќе почекам, додека семафорот светне зелено. 我 要 等- 红-- 变- 绿- 。
W- y-- d------ h--------- b--- c---- l-----.
+
   
Кога патуваш на одмор? 你 什- 时- 去 度- ?
N- s----- s----- q- d----?
+
Уште пред летниот распуст? 还要 在---- 就- 吗 ?
H-- y-- z-- s----- z------ j-- q- m-?
+
Да, уште пред да започне летниот распуст. 是啊- 在------ 就 去 。
S-- a- z-- s----- k----- z------ j-- q-.
+
   
Поправи го кровот, пред да започне зимата. 要 在------- 把 房- 修- 。
Y-- z-- d------- d----- z------- b- f--- d--- x-----.
+
Измиј си ги рацете, пред да седнеш на масата. 洗洗 你--- 在 你-- 之- 。
X- x- n- d- s---- z-- n- s---- z--- z------.
+
Затвори го прозорецот, пред да излезеш. 关上 窗-- 在----- 。
G-------- c-------- z-- n- w----- z------.
+
   
Кога ќе се вратиш дома? 你 什--- 回- ?
N- s----- s----- h-- j--?
+
По наставата? 下课 以- 吗 ?
X---- y---- m-?
+
Да, откако ќе заврши наставата. 是啊- 等 上-- 。
S-- a- d--- s---- w-- k-.
+
   
Откако тој имаше несреќа, не можеше повеќе да работи. 车祸 之-- 他 不- 工- 了 。
C----- z------ t- b----- g--------.
+
Откако тој ја загуби работата, тој замина за Америка. 失业 之-- 他 去- 美- 。
S---- z------ t- q--- m-----.
+
Откако тој замина за Америка, тој стана богат. 去了 美- 以-- 他 就 变-- 富- 。
Q--- m----- y----- t- j-- b--- c------ f- r--.
+