Nederlands » Engels US   Activiteiten


13 [dertien]

Activiteiten

-

+ 13 [thirteen]

+ Activities

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish US
Wat doet Martha? Wh-- d--- M----- d-? +
Zij werkt op kantoor. Sh- w---- a- a- o-----. +
Zij werkt op de computer. Sh- w---- o- t-- c-------. +
   
Waar is Martha? Wh--- i- M-----? +
In de bioscoop. At t-- c-----. +
Zij kijkt naar een film. Sh- i- w------- a f---. +
   
Wat doet Peter? Wh-- d--- P---- d-? +
Hij studeert aan de universiteit. He s------ a- t-- u---------. +
Hij studeert talen. He s------ l--------. +
   
Waar is Peter? Wh--- i- P----? +
In het café. At t-- c---. +
Hij drinkt koffie. He i- d------- c-----. +
   
Waar gaan ze graag heen? Wh--- d- t--- l--- t- g-? +
Naar een concert. To a c------. +
Zij luisteren graag naar muziek. Th-- l--- t- l----- t- m----. +
   
Waar gaan zij niet graag heen? Wh--- d- t--- n-- l--- t- g-? +
Naar de disco. To t-- d----. +
Zij dansen niet graag. Th-- d- n-- l--- t- d----. +
   

Creoolse talen

Wist u dat er Duits in de Stille Zuidzee wordt gesproken? Dat is echt waar! In delen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië spreekt men Unserdeutsch . Dat is een Creoolse taal. Creoolse talen onstaan in taalcontact situaties. Dus als meerdere talen bij elkaar komen. Veel Creolse talen zijn ondertussen bijna uitgestorven. Wereldwijd spreken nog maar15 miljoen mensen de Creoolse taal. Creoolse talen zijn altijd moedertalen. Bij de Pidgin talen is dat verschillend. Pidgin talen zijn zeer gereduceerde taalvormen Ze dienen alleen als het eenvoudig begrip. De meeste Creoolse talen zijn in de koloniale periode ontstaan.

Daarom zijn creoolse talen vaak op Europese talen gebaseerd. De beperkte woordenschat is een kenmerk van de creoolse talen. Ook hebben creoolse talen hun eigen geluidssysteem. De grammatica van Creoolse talen is sterk vereenvoudigd. Complexe regels worden door de sprekers eenvoudig genegeerd. Elke Creoolse taal is een belangrijk onderdeel voor de nationale identiteit. Daarom zijn er ook vele Creoolstalige literaturen. Voor taalkundigen zijn creoolse talen bijzonder interessant. Het laat zien hoe de talen ontstaan en weer uitsterven. Creoolse talen zullen de ontwikkeling van de taal voortzetten. Ook toont het aan dat de taal kan worden verandert en aan te passen. De discipline die de Creoolse talen onderzoekt noemt men de creolistiek. Eén van de beroemdste Creoolse zinnen komt uit Jamaica. Bob Marley heeft het wereldberoemd gemaakt - Kent u hem? Het is No woman, no cry! (= No, woman, don't cry!)
Raad de taal!
_______ is de moedertaal van ongeveer 5 miljoen mensen. Het behoort tot de _______-Oegrische talen. Met het Estisch het is nauw verwant, met het Hongaars veel minder. Als Oeraalse taal verschilt het van de Indo-Europese talen. Een voorbeeld hiervan is de agglutinerende taalstructuur. Dat wil zeggen dat de grammaticale functies door bijgevoegde lettergrepen worden uitgedrukt. Dit resulteert in lange woorden die zo typisch zijn voor het _______.

Een ander kenmerk van de _______e taal zijn de vele klinkers. De _______e grammatica maakt onderscheid tussen 15 verschillende gevallen. Bij de nadruk is het van belang dat lange en korte tonen duidelijk van elkaar zijn gescheiden. Het geschreven en gesproken _______ verschillen aanzienlijk van elkaar. In andere Europese talen is dit fenomeen minder duidelijk. Dit alles maakt het _______ niet altijd gemakkelijk... Alle regels worden consequent nageleefd. En het mooiste van het _______ is dat het volkomen logisch is!