Nederlands » Engels UK   Afspraak


24 [vierentwintig]

Afspraak

-

+ 24 [twenty-four]

+ Appointment

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
Heb je de bus gemist? Di- y-- m--- t-- b--? +
Ik heb een half uur op je gewacht. I w----- f-- y-- f-- h--- a- h---. +
Heb je geen mobiele telefoon bij je? Do--- y-- h--- a m----- / c--- p---- (a-.) w--- y--? +
   
Wees volgende keer op tijd! Be p------- n--- t---! +
Neem de volgende keer een taxi! Ta-- a t--- n--- t---! +
Neem de volgende keer een paraplu mee! Ta-- a- u------- w--- y-- n--- t---! +
   
Morgen ben ik vrij. I h--- t-- d-- o-- t-------. +
Zullen we morgen afspreken? Sh--- w- m--- t-------? +
Het spijt me, maar morgen lukt me niet. I’- s----- I c---- m--- i- t-------. +
   
Heb je al plannen voor dit weekend? Do y-- a------ h--- p---- f-- t--- w------? +
Of heb je al iets afgesproken? Or d- y-- a------ h--- a- a----------? +
Ik stel voor dat we in het weekend afspreken. I s------ t--- w- m--- o- t-- w------. +
   
Zullen we gaan picknicken? Sh--- w- h--- a p-----? +
Zullen we naar het strand gaan? Sh--- w- g- t- t-- b----? +
Zullen we naar de bergen gaan? Sh--- w- g- t- t-- m--------? +
   
Ik kom je op kantoor ophalen. I w--- p--- y-- u- a- t-- o-----. +
Ik kom je thuis ophalen. I w--- p--- y-- u- a- h---. +
Ik kom je op de bushalte ophalen. I w--- p--- y-- u- a- t-- b-- s---. +
   

Tips om vreemde talen te leren

Een nieuwe taal leren is altijd moeilijk. Uitspraak, grammaticaregels en woordenschat vergen veel discipline. Maar er zijn verschillende trucs die het leren gemakkelijk maakt! In de eerste plaats is het belangrijk dat u positief gaat denken. U wordt enthousiast door de nieuwe taal en nieuwe ervaringen! Hoe u gaat beginnen, maakt in principe niet uit. Zoek een onderwerp uit dat u het meest interesseert. Het is zinvol om eerst te concentreren op het luisteren en spreken. Dan het lezen en schrijven van tekst. Verzin een systeem dat past in uw dagelijks leven. Met bijvoeglijke naamwoorden kunt u direct het tegenovergestelde leren. U kunt ook overal in uw huis posters met woordenschat ophangen. Bij sport of in de auto kunt u met audiobestanden leren.

Als een bepaald onderwerp u zeer tegenvalt, kunt u er beter mee gaan stoppen. Neem een pauze of leer iets anders! Zo gaat u de lust voor een nieuwe taal niet verliezen. Kruiswoordpuzzels in de nieuw taal oplossen, is ook leuke bezigheid. Films in vreemde talen zorgen voor afwisseling. Als u kranten in vreemde talen gaat lezen, zult u veel leren over het land en zijn volk. Op het internet zijn vele oefeningen beschikbaar die uw boeken goed aanvullen. En zoek vrienden op die ook plezier hebben met taal. Leer nieuwe inhoud niet geïsoleerd maar altijd in context! Herhaal dit alles regelmatig! Zo kunnen uw hersenen het materiaal goed te onthouden. Degene die genoeg van de theorie heeft, moet de koffers pakken! Nergens leert men het meest effectief dan met moedertaalsprekers. Op uw reis kunt u een dagboek van uw ervaringen bijhouden. Het belangrijkste is: Geef nooit op!
Raad de taal!
_______ wordt door ongeveer 75 miljoen mensen gesproken. Zij wonen voornamelijk in Noord- en Zuid-******. Maar ook in China en Japan zijn er _______e minderheden. Tot welke taalfamilie _______ behoort is taalkundig nog steeds niet duidelijk. Dat ****** verdeeld is blijkt ook uit de taal van de twee landen. Zuid-****** gebruikt bijvoorbeeld veel Engelse woorden. Noord-******nen begrijpen deze woorden vaak niet.

De standaardtalen van beide landen zijn gebaseerd op het desbetreffende hoofdstaddialect. Een ander kenmerk van de _______e taal is zijn nauwkeurigheid. De taal laat bijvoorbeeld zien welke relatie sprekers met elkaar hebben. Er zijn ook heel veel beleefdheidsvormen en veel verschillende termen voor familieleden. Het _______ wordt geschreven met letters. Afzonderlijke letters worden samengevat als lettergrepen in denkbeeldige vierkantjes. Met name interessant zijn de medeklinkers die door hun vorm als afbeeldingen functioneren. Het laat zien wat de positie van de mond, tong, gehemelte en keel tijdens het spreken is.