Nederlands » Engels UK   Een reis voorbereiden


47 [zevenenveertig]

Een reis voorbereiden

-

+ 47 [forty-seven]

+ Preparing a trip

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
Je moet onze koffer inpakken! Yo- h--- t- p--- o-- s-------! +
Je mag niets vergeten! Do--- f----- a-------! +
Je hebt een grote koffer nodig! Yo- n--- a b-- s-------! +
   
Vergeet je paspoort niet! Do--- f----- y--- p-------! +
Vergeet je vliegticket niet! Do--- f----- y--- t-----! +
Vergeet je reischeques niet! Do--- f----- y--- t---------- c------ / t--------- c----- (a-.)! +
   
Neem zonnecrême mee. Ta-- s--- s----- l----- w--- y--. +
Neem je zonnebril mee. Ta-- t-- s---------- w--- y--. +
Neem je zonnehoed mee. Ta-- t-- s-- h-- w--- y--. +
   
Wil je een plattegrond meenemen? Do y-- w--- t- t--- a r--- m--? +
Wil je een reisgids meenemen? Do y-- w--- t- t--- a t----- g----? +
Wil je een paraplu meenemen? Do y-- w--- t- t--- a- u-------? +
   
Vergeet de broeken, de hemden, en de sokken niet. Re------ t- t--- p----- s----- a-- s----. +
Vergeet de dassen, de riemen, en de colberts niet. Re------ t- t--- t---- b---- a-- s----- j------. +
Vergeet de pyjama’s, de nachthemden, en de T-shirts niet. Re------ t- t--- p------- n--------- a-- t-------. +
   
Je hebt schoenen, sandalen en laarzen nodig. Yo- n--- s----- s------ a-- b----. +
Je hebt zakdoeken, zeep en een nagelschaar nodig. Yo- n--- h------------- s--- a-- a n--- c------. +
Je hebt een kam, een tandenborstel, en tandpasta nodig. Yo- n--- a c---- a t--------- a-- t---------. +
   

De toekomst van talen

Meer dan 1,3 miljard mensen spreken de Chinese taal. Daarmee wordt de Chinese taal wereldwijd het meest gesproken. Dit zal in de komende jaren ook wel zo blijven. De toekomst van vele andere talen zien er minder positief uit. Omdat vele plaatselijke talen zullen gaan uitsterven. Momenteel worden er ongeveer 6000 verschillende talen gesproken. Experts schatten echter in, dat het grootste deel wordt bedreigd. Dat zal ondermeer betekenen dat ongeveer 90% van alle talen zullen verdwijnen. Het merendeel zal nog in deze eeuw sterven. Dit betekent dat elke dag een taal verloren zal gaan. Ook zal in er de toekomst het belang van individuele talen veranderen. Alleen Engels staat nog op de tweede plaats. Maar het aantal native speakers van talen zullen niet constant blijven.

Hier is de demografische ontwikkeling verantwoordelijk voor. In een paar decennia zullen andere talen dominant zijn. Spoedig zullen de posities 2 en 3 door Hindi / Urdu worden ingenomen. Het Engels zal de vierde plaats in nemen. De Duitse taal zal uit de top tien verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt Maleis als belangrijkste taal. Terwijl vele talen zullen uitsterven, ontstaan er nieuwe talen. Dat zullen hybride talen zijn. Deze taalkundige hybriden worden vooral in de steden gesproken. Ook zullen er geheel nieuwe talen ontwikkeld worden. Ook zullen er in de toekomst verschillende vormen van de Engelse taal zijn. Het aantal tweetalige mensen zullen wereldwijd aanzienlijk groter worden. Hoe we in de toekomst zullen spreken is nog onduidelijk. Zelfs in 100 jaar zullen er nog verschillende talen zijn. Het leren zal niet zo snel afnemen ...
Raad de taal!
_______ is de moedertaal van ongeveer 12 miljoen mensen. Het behoort tot de West-Slavische talen. _______ en de Slowaaks zijn zeer vergelijkbaar. Dit komt door de gemeenschappelijke geschiedenis van de twee volkeren. Toch verschillen de talen op een aantal punten van elkaar. Jongere ******en en Slowaken hebben soms moeite om elkaar te begrijpen. Er zijn ook mensen die een mengtaal gebruiken.

Het gesproken _______ wijkt sterk af van het geschreven. Je zou kunnen zeggen dat het hoog _______ voornamelijk in schriftelijke vorm bestaat. Het wordt mondeling alleen gebruikt bij ceremoniële gelegenheden of in de media. Deze strikte scheiding is een belangrijk kenmerk van de _______e taal. De grammatica van het _______ is niet erg eenvoudig. Er zijn bijvoorbeeld zeven gevallen en vier geslachten. Toch is het erg leuk om het te leren. Men ontdekt zo veel nieuwe dingen.