Nederlands » Engels UK   Werken


55 [vijfenvijftig]

Werken

-

+ 55 [fifty-five]

+ Working

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
Wat voor werk doet u? Wh-- d- y-- d- f-- a l-----? +
Mijn man werkt als arts. My h------ i- a d-----. +
Ik werk parttime als verpleegster. I w--- a- a n---- p--------. +
   
Wij zullen gauw ons pensioen ontvangen. We w--- s--- r------ o-- p------. +
Maar de belastingen zijn hoog. Bu- t---- a-- h---. +
En de ziektekostenverzekering is duur. An- h----- i-------- i- e--------. +
   
Wat wil je worden? Wh-- w---- y-- l--- t- b----- s--- d--? +
Ik wil graag ingenieur worden. I w---- l--- t- b----- a- e-------. +
Ik wil naar de universiteit gaan. I w--- t- g- t- c------. +
   
Ik ben stagiaire. I a- a- i-----. +
Ik verdien niet veel. I d- n-- e--- m---. +
Ik loop stage in het buitenland. I a- d---- a- i--------- a-----. +
   
Dit is mijn baas. Th-- i- m- b---. +
Ik heb leuke collega’s. I h--- n--- c---------. +
We gaan iedere middag naar de kantine. We a----- g- t- t-- c-------- a- n---. +
   
Ik ben op zoek naar een baan. I a- l------ f-- a j--. +
Ik ben al een jaar werkloos. I h--- a------ b--- u--------- f-- a y---. +
Er zijn te vele werklozen in dit land. Th--- a-- t-- m--- u--------- p----- i- t--- c------. +
   

Herinnering heeft een taal nodig

De eerste schooldag herinneren de meeste mensen zich nog wel. Wat er daarvoor gebeurde, dat weten ze niet meer. Van onze eerste levensjaren kunnen we niet veel meer herinneren Wat is de reden hiervan? Waarom herinneren wij ons niet meer wat wij beleefd hebben toen we nog een baby waren? De oorzaak is te vinden in de ontwikkeling. De taal en het geheugen worden ongeveer tegen dezelfde tijd ontwikkeld. En om iets te kunnen herinneren moeten mensen de taal gebruiken. Dat betekent dat hij al woorden nodig heeft voor wat hij heeft meegemaakt. Wetenschappers hebben verscheidene proeven bij kinderen uitgevoerd. Daarbij hebben ze een interessante ontdekking opgedaan. Zodra kinderen leren praten, vergeten ze alles wat daarvoor gebeurde. Het begin van de taal is dus ook het begin van de herinneringen.

In de eerste drie jaar van hun leven gaan de kinderen zeer veel leren. Ze beleven elke dag weer nieuwe dingen. Ook gaan ze op deze leeftijd veel belangrijke ervaringen opdoen. Desondanks gaat het allemaal weer verloren. Psychologen noemen dit fenomeen een infantiele amnesie. Alleen de dingen die ze kunnen aanwijzen blijven bij de kinderen. Persoonlijke ervaringen worden door het autobiografisch geheugen bewaard. Het functioneert als een dagboek. Alle belangrijke dingen in het leven worden daar opgeslagen. Zo gaat het autobiografische geheugen vorm aan onze identiteit geven. Zijn ontwikkeling hangt echter af door de moedertaal te leren. En alleen door onze taal kunnen we ons geheugen activeren. Alle dingen die we als baby geleerd hebben, zijn natuurlijk niet echt weg. Het wordt ergens in onze hersenen opgeslagen. Maar we kunnen het niet meer terughalen... - Is dat niet erg jammer?
Raad de taal!
_______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe _______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in ******ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******ese taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect.

Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar. De geschreven ******ese taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijne letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker _______ leren! Het is namelijk een unieke taal!