Nederlands » Engels UK   Gevoelens


56 [zesenvijftig]

Gevoelens

-

+ 56 [fifty-six]

+ Feelings

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
zin hebben to f--- l--- / w--- to +
Wij hebben zin. We f--- l---. / W- w--- t-. +
Wij hebben geen zin. We d---- f--- l---. / W- d--- w--- t-. +
   
bang zijn to b- a----d +
Ik ben bang. I’- a-----. +
Ik ben niet bang. I a- n-- a-----. +
   
tijd hebben to h--- t--e +
Hij heeft tijd. He h-- t---. +
Hij heeft geen tijd. He h-- n- t---. +
   
zich vervelen to b- b---d +
Zij verveelt zich. Sh- i- b----. +
Zij verveelt zich niet. Sh- i- n-- b----. +
   
honger hebben to b- h----y +
Hebben jullie honger? Ar- y-- h-----? +
Hebben jullie geen honger? Ar---- y-- h-----? +
   
dorst hebben to b- t-----y +
Zij hebben dorst. Th-- a-- t------. +
Zij hebben geen dorst. Th-- a-- n-- t------. +
   

Geheime talen

Met talen willen we anderen vertellen wat we denken en voelen. Begrip is dan ook de belangrijkste taak van de taal. Soms willen mensen maar niet door iedereen begrepen worden. Dan verzinnen ze geheime talen. Geheime talen worden door mensen al voor duizenden jaren gefascineerd. Julius Caesar had bijvoorbeeld zijn eigen geheime taal. Hij ging gecodeerde berichten naar alle gebieden van zijn rijk versturen. Zijn vijanden konden de gecodeerde berichten niet lezen. Geheime talen zijn een beschermde communicatie. Door de geheime taal kunnen we ons van anderen onderscheiden. We laten zien dat we bij een exclusieve groep behoren. Waarom we geheime talen gebruiken, heeft verschillende redenen. Liefdesbrieven worden te allen tijde gecodeerd geschreven.

Ook bepaalde beroepen hebben hun eigen taal. Zo zijn er talen voor magiërs, dieven en handelaren. Meestal worden geheime talen ook voor politieke doeleinden gebruikt. In bijna elke oorlog werden geheime talen ontwikkeld. Militaire en geheime diensten hebben hun eigen geheime taal experts. In de wetenschap heet de codering cryptologie. Moderne codes zijn gebaseerd op ingewikkelde wiskundige formules. Ze zijn heel moeilijk te ontcijferen. Zonder gecodeerde taal zou ons leven ondenkbaar zijn. Overal werkt men momenteel met gecodeerde gegevens. Credit card en e-mails werken allemaal met codes. Vooral kinderen vinden geheimtalen spannend. Ze vinden het heerlijk om met hun vrienden geheime berichten te delen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn geheime talen zelfs nuttig ... Ze gaan de creativiteit en gevoel voor taal bevorderen!
Raad de taal!
De _______e taal is één van de belangrijkste talen ter wereld. Meer dan 300 miljoen mensen in meer dan 20 landen spreken _______. Deze Afro-Aziatische taal is een paar duizend jaar geleden ontstaan. Eerst werd het alleen op het _______ Schiereiland gesproken, later werd het verder verspreid. Het gesproken _______ verschilt sterk van de standaardtaal. Daarnaast zijn er veel verschillende _______e dialecten. Mensen uit verschillende regio's begrijpen er vaak niets van.

Klassiek standaard _______ wordt tegenwoordig nauwelijks nog gesproken. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in geschreven vorm. De interesse voor het _______ is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral het _______e schrift vinden veel mensen fascinerend. Het wordt van rechts naar links geschreven. Degenen die _______ wil leren moet een bepaalde volgorde respecteren. Ten eerste de uitspraak, dan de grammatica, dan het lettertype. Wie zich daaraan houdt, heeft zeker veel plezier tijdens het leren.