Nederlands » Engels UK   Bijvoeglijke naamwoorden 1


78 [achtenzeventig]

Bijvoeglijke naamwoorden 1

-

+ 78 [seventy-eight]

+ Adjectives 1

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
een oude vrouw an o-- l--y +
een dikke vrouw a f-- l--y +
een nieuwsgierige vrouw a c------ l--y +
   
een nieuwe auto a n-- c-r +
een snelle auto a f--- c-r +
een comfortabele auto a c---------- c-r +
   
een blauwe jurk a b--- d---s +
een rode jurk a r-- d---s +
een groene jurk a g---- d---s +
   
een zwarte tas a b---- b-g +
een bruine tas a b---- b-g +
een witte tas a w---- b-g +
   
aardige mensen ni-- p----e +
beleefde mensen po---- p----e +
interessante mensen in--------- p----e +
   
lieve kinderen lo---- c------n +
brutale kinderen ch---- c------n +
brave kinderen we-- b------ c------n +
   

Computers kunnen de horende woorden reconstrueren

Om gedachten te kunnen lezen, is een oude droom van de mens. Iedereen wilde graag weten wat een ander aan het denken was. Maar deze droom is nog niet uitgekomen. Zelfs met moderne technologie kunnen we geen gedachten lezen. Wat anderen denken blijft hun geheim. Maar we kunnen zien wat anderen horen! Dat heeft een wetenschappelijk experiment laten zien. Onderzoekers zijn erin geslaagd om woorden te reconstrueren. Hiertoe gingen ze de hersengolven van de testpersonen analyseren. Als we iets horen, worden onze hersenen actief. Het moet de gehoorde taal verwerken. Hierdoor ontstaat een zekere activiteitenpatroon. Dit patroon kunnen ze met elektroden opnemen.

En ook deze opname kan verder verwerkt worden! Met een computer kunnen ze een geluidspatroon omzetten. Zo kan het woord dat gehoord is geïdentificeerd worden. Dit principe functioneert voor alle woorden. Elk woord dat we horen genereert een specifiek signaal. Dit signaal heeft altijd verband met de klank van het woord. Het moet "slechts" in een akoestisch signaal vertaald worden. Want: Heeft men het geluidpatroon, dan weet men het woord. In het experiment hoorden de testpersonen echte woorden en nepwoorden. Een deel van de woorden die werden gehoord, bestonden echter niet. Toch kunnen deze woorden ook worden gereconstrueerd. De herkende woorden zullen door een computer worden uitgesproken. Maar het is ook mogelijk om deze alleen op het scherm te laten verschijnen. De onderzoekers hopen nu om spraaksignalen spoedig beter te kunnen begrijpen. De droom van een het gedachtelezen gaat nog steeds verder...
Raad de taal!
_______ wordt door ongeveer 75 miljoen mensen gesproken. Zij wonen voornamelijk in Noord- en Zuid-******. Maar ook in China en Japan zijn er _______e minderheden. Tot welke taalfamilie _______ behoort is taalkundig nog steeds niet duidelijk. Dat ****** verdeeld is blijkt ook uit de taal van de twee landen. Zuid-****** gebruikt bijvoorbeeld veel Engelse woorden. Noord-******nen begrijpen deze woorden vaak niet.

De standaardtalen van beide landen zijn gebaseerd op het desbetreffende hoofdstaddialect. Een ander kenmerk van de _______e taal is zijn nauwkeurigheid. De taal laat bijvoorbeeld zien welke relatie sprekers met elkaar hebben. Er zijn ook heel veel beleefdheidsvormen en veel verschillende termen voor familieleden. Het _______ wordt geschreven met letters. Afzonderlijke letters worden samengevat als lettergrepen in denkbeeldige vierkantjes. Met name interessant zijn de medeklinkers die door hun vorm als afbeeldingen functioneren. Het laat zien wat de positie van de mond, tong, gehemelte en keel tijdens het spreken is.