Nederlands » Engels UK   Vragen – Verleden tijd 1


85 [vijfentachtig]

Vragen – Verleden tijd 1

-

+ 85 [eighty-five]

+ Questions – Past tense 1

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
Hoeveel heeft u gedronken? Ho- m--- d-- y-- d----? +
Hoe lang heeft u gewerkt? Ho- m--- d-- y-- w---? +
Hoeveel heeft u geschreven? Ho- m--- d-- y-- w----? +
   
Hoe heeft u geslapen? Ho- d-- y-- s----? +
Hoe bent u voor het examen geslaagd? Ho- d-- y-- p--- t-- e---? +
Hoe heeft u de weg gevonden? Ho- d-- y-- f--- t-- w--? +
   
Met wie heeft u gesproken? Wh- d-- y-- s---- t-? +
Met wie heeft u afgesproken? Wi-- w--- d-- y-- m--- a- a----------? +
Met wie heeft u uw verjaardag gevierd? Wi-- w--- d-- y-- c-------- y--- b-------? +
   
Waar bent u geweest? Wh--- w--- y--? +
Waar heeft u gewoond? Wh--- d-- y-- l---? +
Waar heeft u gewerkt? Wh--- d-- y-- w---? +
   
Wat heeft u aanbevolen? Wh-- d-- y-- s------? +
Wat heeft u gegeten? Wh-- d-- y-- e--? +
Wat heeft u ervaren? Wh-- d-- y-- c--- t- k---? +
   
Hoe hard heeft u gereden? Ho- f--- d-- y-- d----? +
Hoe lang heeft u gevlogen? Ho- l--- d-- y-- f--? +
Hoe hoog heeft u gesprongen? Ho- h--- d-- y-- j---? +
   

De Afrikaanse talen

In Afrika worden veel verschillende talen gesproken. Op geen andere continent zijn er zo veel verschillende talen. De verscheidenheid van de Afrikaanse talen is indrukwekkend. Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 Afrikaanse talen zijn. Maar al deze talen lijken niet op elkaar! Integendeel - ze zijn zelfs totaal verschillend! De talen van Afrika behoren tot vier verschillende taalfamilies. Sommige Afrikaanse talen hebben unieke kenmerken. Er zijn bijvoorbeeld geluiden die buitenlanders niet kunnen imiteren. De Afrikaanse landsgrenzen zijn niet altijd taalgrenzen. In sommige regio's zijn er veel verschillende talen. In Tanzania spreken ze bijvoorbeeld de talen uit alle vier families. Een uitzondering onder de Afrikaanse talen is Afrikaans.

Deze taal is ontstaan tijdens de koloniale tijd. Destijds kwamen de mensen uit verschillende continenten. Ze kwamen uit Afrika, Europa en Azië. Door deze contactsituatie werd een nieuwe taal ontwikkeld. Afrikaans heeft uit vele talen invloeden. Met de Nederlandse taal heeft de taal de meeste verwantschap. Tegenwoordig wordt Afrikaans vooral in Zuid-Afrika en Namibië gesproken. De meest opmerkelijke Afrikaanse taal is de trommel taal. Met trommels kan theoretisch gezien een bericht worden verzonden. De talen die via drums worden verzonden zijn toontalen. De betekenis van de woorden of lettergrepen zal van de toonhoogte afhangen. Dit betekent dat de tonen door de drums worden nagebootst. De trommeltaal wordt in Afrika al door kinderen begrepen. En het is zeer efficiënt... 12 kilometer verderop kunnen ze de trommel taal horen!
Raad de taal!
_______ is een ******d-Germaanse taal. Het is de moedertaal van ongeveer 5 miljoen mensen. Het bijzondere van het _______ is dat het uit twee standaardvarianten bestaat: Bokmål en Nynorsk. Dit betekent dat er twee erkende _______e talen zijn. Beide worden met gelijke rechten in de management, op scholen en in de media gebruikt. Vanwege de uitgestrektheid van het land kon er voor een lange tijd geen standaardtaal gevormd worden.

Zo bleven de dialecten behouden en ontwikkelde het onafhankelijk van elkaar. Maar ieder ****** begrijpt alle lokale dialecten en de twee officiële talen. Voor de uitspraak van het _______ zijn geen vaste regels. De reden is dat de twee varianten voornamelijk geschreven worden. Het wordt meestal gesproken een lokaal dialect. Het _______ is zeer vergelijkbaar met de Deense en Zweedse taal. De sprekers van deze talen begrijpen elkaar zonder grote problemen. _______ is ook een zeer interessante taal... En je kunt kiezen welke _______ je wilt leren!