Nederlands » Engels UK   Weekdagen


9 [negen]

Weekdagen

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsEnglish UK
de maandag Mo---y +
de dinsdag Tu----y +
de woensdag We------y +
   
de donderdag Th-----y +
de vrijdag Fr---y +
de zaterdag Sa-----y +
   
de zondag Su---y +
de week th- w--k +
van maandag tot zondag fr-- M----- t- S----y +
   
De eerste dag is maandag. Th- f---- d-- i- M-----. +
De tweede dag is dinsdag. Th- s----- d-- i- T------. +
De derde dag is woensdag. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
De vierde dag is donderdag. Th- f----- d-- i- T-------. +
De vijfde dag is vrijdag. Th- f---- d-- i- F-----. +
De zesde dag is zaterdag. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
De zevende dag is zondag. Th- s------ d-- i- S-----. +
De week heeft zeven dagen. Th- w--- h-- s---- d---. +
Wij werken maar vijf dagen. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Geplande taal Esperanto

Engels is in de huidige wereld een overheersende taal. Hiermee kunnen alle mensen met elkaar communiceren. Maar ook andere talen willen dit doel bereiken. Bijvoorbeeld geplande talen. Geplande talen worden bewust ontworpen en ontwikkeld Er is ook een plan op grond waarvan ze zijn gebouwd. Voor geplande talen worden elementen uit verschillende talen gemengd. Daarmee moeten ze door zoveel mogelijk mensen worden geleerd. Het doel van elk geplande taal is de internationale communicatie. De meest bekende geplande taal is Esperanto. Het werd voor het eerst in 1887 in Warschau geïntroduceerd. De oprichter was de dokter Ludwik L. Zamenhof. Hij zag communicatieproblemen die de belangrijkste oorzaak voor onvrede was.

Daarom wilde hij een volksbindende taal creëren. Hiermee moest iedereen met dezelfde rechten met elkaar praten. Het pseudoniem van de artsen was Dr. Esperanto, de hoop. Dat geeft aan hoeveel hij in zijn droom geloofde. Het idee van dit universele begrip is veel ouder. Tot op heden zijn er veel geplande talen ontwikkeld. Ze verbinden zich ook met doelen, bijvoorbeeld tolerantie en mensenrechten. Esperanto wordt nu door mensen in meer dan 120 landen beheerst. Er is ook kritiek op het Esperanto. 70% van de woordenschat is bijvoorbeeld van Romaanse oorsprong. En verder is Esperanto duidelijk in het Indo-Europees aangegeven. De sprekers gaan op conferenties en in clubs ideeën uitwisselen. Er werden regelmatig bijeenkomsten en lezingen georganiseerd. En, krijgt u ook zin in het Esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Raad de taal!
Het Amerikaans-_______ is één van de West-Germaanse talen. Net als het Canadees-_______ is het een Noord-Amerikaanse _______e dialect. Het is de moedertaal van ongeveer 300 miljoen mensen. Daarmee is het de meest gesproken variant van het _______. Brits-_______ is zeer vergelijkbaar. Mensen van beide varianten kunnen over het algemeen gemakkelijk met elkaar praten. Alleen wanneer beiden in zeer sterk dialect praten zal het gesprek moeilijker worden.

Er zijn echter enkele duidelijke verschillen tussen de twee varianten. Deze hebben voornamelijk betrekking op de uitspraak, woordenschat en spelling. In sommige gevallen kunnen ook de grammatica en leestekens verschillen. In vergelijking met het Brits-_______ neemt de betekenis van het Amerikaans-_______ toe. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote invloed van de Noord-Amerikaanse film- en muziekindustrie. Deze exporteren hun taal al decennialang over de gehele wereld. Ook India en Pakistan, ooit Britse kolonies, nemen tegenwoordig het Amerikaans over... Leer Amerikaans-_______, het is de meest invloedrijkste taal ter wereld!