Nederlands » Lets   Seizoenen en weer


16 [zestien]

Seizoenen en weer

-

+ 16 [sešpadsmit]

+ Gadalaiki un laiks

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Dit zijn de seizoenen: Ti- i- g--------: +
Lente, zomer, pa-------- v-----, +
herfst en winter. ru---- u- z----. +
   
De zomer is heet. Va---- i- k-----. +
In de zomer schijnt de zon. Va---- s--- s----. +
In de zomer gaan we graag wandelen. Va---- m-- e--- p-----------. +
   
De winter is koud. Zi--- i- a-----. +
In de winter sneeuwt of regent het. Zi--- s---- v-- l---. +
In de winter blijven we graag thuis. Zi--- m-- l------ p------- m----. +
   
Het is koud. Ir a-----. +
Het regent. Lī--. +
Het waait. Ir v------. +
   
Het is warm. Ir s----. +
Het is zonnig. Ir s-------. +
Het is helder. Ir s------ l----. +
   
Hoe is het weer vandaag? Kā-- š----- i- l----? +
Het is koud vandaag. Šo---- i- a-----. +
Het is warm vandaag. Šo---- i- s----. +
   

Leren en emotie

Wij zijn blij als wij praten in een vreemde taal. En zijn trots op onszelf dat er leervorderingen zijn. Maar als we geen succes hebben, worden we boos of teleurgesteld. Ook verschillende gevoelens bij het leren verbonden. Nieuwe onderzoeken komen vaak tot interessante uitkomsten. Het laat zien dat het gevoel al gedurende het leren een belangrijke rol speelt. Omdat onze emoties invloed op ons leren heeft. Voor onze hersenen is het leren altijd een opgave. En deze taak wil de hersenen oplossen. Of hij goed slagen gaat, hangt van onze gevoelens af. Wij geloven en zijn overtuigd dat problemen oplost kunnen worden. Deze emotionele stabiliteit helpt ons bij het leren. Positief denken gaat onze intellectuele capaciteiten bevorderen.

Het leren onder stress functioneert echter veel minder. Twijfels of zorgen gaan goede prestaties verhinderen. Wij leren bijzonder slecht als wij bang zijn. Dan kunnen onze hersenen de nieuwe inhoud niet goed opslaan. Het is daarom van groot belang dat we bij het leren altijd gemotiveerd zijn. Gevoelens zullen ook het leren beïnvloeden. Maar het leren gaat ook het gevoel beïnvloeden! De hersenstructuren die de gegevens verwerken, zullen ook de gevoelens verwerken. Zo kan het leren ons gelukkig maken en wie gelukkig is kan beter leren. Natuurlijk is het leren niet altijd plezierig, want het kan ook vermoeiend zijn. Daarom moeten wij altijd kleine doelstellingen hebben. Dan gaan wij onze hersenen niet overbelasten. En wij zijn er zeker van dat wij aan onze verwachtingen kunnen voldoen. Het succes is dan een beloning die ons weer motiveert. Dus: U leert - en lacht erbij!
Raad de taal!
_______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal ter wereld nauw verbonden. Verwar het moderne _______ niet met het Oud_______. Deze _______e oudheid wordt nog steeds op veel scholen en universiteiten onderwezen. Het was ooit de taal van de filosofie en wetenschap. Zelfs degenen die door de oude wereld reist, gebruikt het Oud_______ als communicatie. Het moderne _______ is echter de moedertaal van ongeveer 13 miljoen mensen.

Het is voortgekomen uit het Oud_______. Het is moeilijk te zeggen wanneer het moderne _______ precies is ontstaan. Vast staat dat het een eenvoudiger structuur heeft dan de Oud_______. In het moderne _______ zijn echter tal van archaïsche vormen bewaard gebleven. Het is ook een zeer gemeenschappelijke taal met weinig sterke dialecten. Het is geschreven met het _______e alfabet, dat bijna 2500 jaar oud is. Het is opmerkelijk dat het _______ tot één van de talen behoort met de grootste woordenschat. Als u graag woordenschat wilt leren, moet u beginnen met het _______...