Nederlands » Lets   Grote schoonmaak


18 [achttien]

Grote schoonmaak

-

+ 18 [astoņpadsmit]

+ Mājas uzkopšana

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Vandaag is het zaterdag. Šo---- i- s--------. +
Vandaag hebben we tijd. Šo---- m--- i- l----. +
Vandaag maken we het huis schoon. Šo---- m-- u------- d-------. +
   
Ik maak de badkamer schoon. Es u------ v----- i-----. +
Mijn man wast de auto. Ma-- v--- m---- m-----. +
De kinderen maken de fietsen schoon. Bē--- t--- d---------. +
   
Grootmoeder geeft de planten water. Ve------- a---- p----. +
De kinderen ruimen de kinderkamer op. Bē--- u----- b---- i-----. +
Mijn man ruimt zijn bureau op. Ma-- v--- s------ s--- r-----------. +
   
Ik doe de was in de wasmachine. Es s------ v--- v---- m-----. +
Ik hang de was op. Es i----- v---. +
Ik strijk de kleren. Es g------ v---. +
   
De ramen zijn vuil. Lo-- i- n-----. +
De vloer is vuil. Gr--- i- n-----. +
De afwas is vuil. Tr---- i- n-----. +
   
Wie maakt de ramen schoon? Ka- n---------- l----? +
Wie stofzuigt? Ka- i----- p-------? +
Wie doet de afwas? Ka- n------- t------? +
   

Vroeg leren

Vreemde talen zullen steeds belangrijker worden. Dit geldt ook voor het beroepsleven. Het aantal mensen dat de vreemde talen gaat leren, neemt daarom sterk toe. Ook veel ouders willen dat hun kinderen talen gaat leren. Het liefst op jonge leeftijd. Wereldwijd zijn er al vele internationale basisscholen. Ook kleuterscholen met meertalig onderwijs worden steeds populairder. Dus vroeg beginnen met het leren heeft veel voordelen. Dit ligt aan de ontwikkeling van de hersenen. Tot en met het vierde levensjaar vormen zich in de hersenen structuren voor de taal. Deze neurale netwerken helpen ons bij het leren. Op oudere leeftijd zullen nieuwe structuren minder goed gaan vormen. Oudere kinderen en volwassenen leren talen veel moeilijker.

Daarom moeten we de vroege ontwikkeling van onze hersenen actief bevorderen. In het kort: hoe jonger, hoe beter. Er zijn ook mensen die het vroeg leren bekritiseren. Zij vrezen dat de meertaligheid te veel is voor jonge kinderen. Ook bestaat het gevaar dat kinderen geen enkele taal goed gaan leren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn deze twijfels echter ongegrond. De meeste taalkundigen en neuropsychologen zijn optimistisch. Het onderzoek over dit thema brengt positieve resultaten met zich mee. Zo vermaken de meeste kinderen zich in het taalonderwijs. En als kinderen talen leren, gaan ze ook over de taal nadenken. Ook leren ze door de vreemde talen ook hun eigen moedertaal. Vanuit deze kennis van talen zullen zij van hun leven profiteren. Misschien is het nog beter om te beginnen met een moeilijke taal. Dan gaan de hersenen van de kinderen snel en intuïtief leren. Het maakt niets uit of ze nu hello, ciao of néih hóu onthouden.
Raad de taal!
_______ behoort tot de Indo-Arische talen. Het wordt gesproken in de meeste landen van Noord- en Centraal-India. _______ is nauw gerelateerd aan het Urdu, die vooral wordt gesproken in Pakistan. Kortom, de twee talen zijn vrijwel identiek. Het belangrijkste verschil is in de Schrift. _______ is geschreven in Devanagari. Urdu daarentegen maakt gebruik van het Arabisch symboolsysteem.

Kenmerkend voor het _______ zijn de vele dialecten. Vanwege de grootte van het land verschillen ze soms aanzienlijk van elkaar. Voor ongeveer 370 miljoen mensen is _______ de moedertaal. Daarnaast zijn er nog minstens 150 miljoen mensen die _______ spreken als tweede taal. Daarmee behoort _______ tot de meest gesproken talen ter wereld. Na C******ees staat het op de tweede plaats. Het staat dus nog voor het Spaans en het Engels! En de invloed van India groeit overal ter wereld zeer snel!