Nederlands » Lets   In de stad


25 [vijfentwintig]

In de stad

-

+ 25 [divdesmit pieci]

+ Pilsētā

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Ik wil graag naar het station. Es v---- u- s------. +
Ik wil graag naar de luchthaven. Es v---- u- l------. +
Ik wil graag naar het centrum van de stad. Es v---- u- p------- c-----. +
   
Hoe kom ik bij het station? Kā e- v--- n----- u- s------? +
Hoe kom ik bij de luchthaven? Kā e- v--- n----- u- l------? +
Hoe kom ik in het centrum van de stad? Kā e- v--- n----- u- p------- c-----? +
   
Ik heb een taxi nodig. Ma- i- n----------- t---------. +
Ik heb een plattegrond nodig. Ma- i- n----------- p------- p----. +
Ik heb een hotel nodig. Ma- i- n----------- v-------. +
   
Ik wil graag een auto huren. Es v---- ī--- a---------. +
Hier is mijn kredietkaart. Te i- m--- k----------. +
Hier is mijn rijbewijs. Te i- m--- a----------- a--------. +
   
Wat is er in de stad te zien? Ko v-- p------ a-------? +
Ga naar de oude binnenstad. Ai------ u- v---------! +
Maak een stadsrondrit. Do------- e--------- p- p------! +
   
Ga naar de haven. Ai------ u- o---! +
Maak een rondvaart in de haven. Do------- e--------- p- o---! +
Welke andere bezienswaardigheden zijn er behalve deze? Kā--- i-------- c------- v----- t- v-- i-? +
   

Slavische talen

Voor 300 miljoen mensen is de Slavische taal de moedertaal. Slavische talen behoren tot de Indo-Europese talen. Er bestaan ongeveer 20 Slavische talen. De belangrijkste taal is het Russisch. Meer dan 150 miljoen mensen spreken Russisch als moedertaal. Dit wordt gevolgd door Poolse en Oekraïense met 50 miljoen sprekers. In de taalkunde worden Slavische talen onderverdeeld. Er zijn West-Slavische, Oost-Slavische en Zuid-Slavische talen. West-Slavische talen zijn Pools, Tsjechisch en Slowaak. Russisch, Oekraïens en Wit Russisch zijn Oost-Slavische talen. Zuid-Slavische talen zijn Servisch, Kroatisch en Bulgaars. Bovendien zijn er vele andere Slavische talen. Deze worden door relatief weinig mensen gesproken.

De Slavische talen stammen af van een gemeenschappelijk prototaal. De afzonderlijke talen hebben zich relatief laat ontwikkeld. U bent dus jonger dan de Germaanse en Romaanse talen. Een groot deel van de Slavische woordenschat zijn vergelijkbaar. Dat komt omdat ze relatief laat van elkaar gescheiden zijn. Vanuit een wetenschappelijk perspectief zijn de Slavische talen conservatief. Dat wil zeggen dat ze veel oude structuren bevatten. Andere Indo-Europese talen hebben de oude vormen verloren. Slavische talen zijn dan ook zeer interessant voor onderzoekers. Ze worden gebruikt om conclusies op eerdere talen te trekken. Het Indo-Europees zal door onderzoekers gereconstrueerd worden. Een karakteristiek eigenschap van de Slavische talen zijn de weinige klinkers. Het heeft vele klanken die niet in een andere taal voorkomen. Vooral West-Europeanen hebben met de uitspraak erg veel problemen. Heb geen angst - alles komt in orde! In het Pools: Wszystko będzie dobrze!
Raad de taal!
_______ is een Zuid-Slavische taal. Het is zeer nauw verwant met de Servische, Bosnische en Montenegrijnse taal. De sprekers van deze talen kunnen gemakkelijk met elkaar communiceren. Daarom zijn veel taalkundigen van mening dat de _______e taal geen eigen taal is. Ze beschouwen het als één van de vele varianten van het Servo-_______. Ongeveer 7 miljoen mensen spreken _______. De taal wordt geschreven met Latijne letters.

Met enkele speciale tekens bevat het _______e alfabet 30 letters. De spelling is strikt gebaseerd op de uitspraak van de woorden. Dit geldt ook voor woorden die uit andere talen worden overgenomen. De woorden van het _______ is melodieus. Dit betekent dat bij de klemtoon de hoeveelheid lettergrepen bepalend is. De grammatica heeft zeven gevallen en is niet altijd gemakkelijk. Het is de moeite waard om de _______e taal te leren. ******ë is echt een geweldige vakantiebestemming!