Nederlands » Lets   In de natuur


26 [zesentwintig]

In de natuur

-

+ 26 [divdesmit seši]

+ Dabā

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Zie je die toren daar? Va- t- t-- r---- t----? +
Zie je die berg daar? Va- t- t-- r---- k----? +
Zie je dat dorp daar? Va- t- t-- r---- c------? +
   
Zie je die rivier daar? Va- t- t-- r---- u--? +
Zie je die brug daar? Va- t- t-- r---- t----? +
Zie je dat meer daar? Va- t- t-- r---- e----? +
   
Die vogel vind ik mooi. Ta- p---- m-- p----. +
Die boom vind ik mooi. Ta- k--- m-- p----. +
Deze steen vind ik mooi. Ta- a----- m-- p----. +
   
Dat park vind ik mooi. Ta- p---- m-- p----. +
Die tuin vind ik mooi. Ta- d---- m-- p----. +
Deze bloem vind ik mooi. Šī p--- m-- p----. +
   
Ik vind dat mooi. Ma- t-- š---- j----. +
Ik vind dat interessant. Ma- t-- š---- i----------. +
Ik vind dat prachtig. Ma- t-- š---- b------------. +
   
Ik vind dat lelijk. Ma- t-- š---- n------. +
Ik vind dat saai. Ma- t-- š---- g---------. +
Ik vind dat vreselijk. Ma- t-- š---- š-------. +
   

Talen en Spreekwoorden

Elke taal heeft spreekwoorden. Daarmee zijn spreekwoorden een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit. Spreekwoorden tonen de waarden en normen van een land. Hun vorm is algemeen bekend en vast, en dus niet veranderlijk. Spreekwoorden zijn altijd kort en bondig. Vaak worden daarin metaforen gebruikt. Veel spreekwoorden zijn poëtisch aangelegd. De meeste spreekwoorden geven ons advies of gedragscodes. Sommige spreekwoorden oefenen ook veel kritiek uit. Spreekwoorden maken vaak gebruik van stereotypen. Het gaat zogenaamd om de kenmerken van andere landen of volkeren. Spreekwoorden hebben een zeer lange traditie. Aristoteles prees het als korte filosofische stukken.

In de retoriek en literatuur zijn ze een belangrijk stijlmiddel. Het bijzondere aan spreekwoorden is dat ze altijd actueel blijven. In de taalkunde is de discipline die hun bezig houden. Veel spreekwoorden bestaan in verschillende talen. Daarbij kunnen ze lexicaal gelijk zijn. Sprekers van verschillende talen gebruiken dan dezelfde woorden. Bellende Hunde beißen nicht, Perro que ladra no muerde. (DE-ES) Andere spreekwoorden zijn semantisch identiek. Dat wil zeggen dat dezelfde inhoud door andere woorden wordt weergegeven. Appeler un chat un chat, Dire pane al pane e vino al vino. (FR-IT) Spreekwoorden helpen ons om andere volkeren en culturen te begrijpen. Het meest interessant zijn de spreekwoorden die over de hele wereld bestaan. Het gaat over de "grote" problemen van het menselijk leven. Deze spreekwoorden behandelen ook universele ervaring. Ze laten zien: we zijn allemaal gelijk - het maakt niet uit welke taal we spreken!
Raad de taal!
_______ behoort tot de oostelijke groep van de Baltische talen. Het wordt door meer dan 2 miljoen mensen gesproken. Het _______ is het nauwst verwant met het Litouws. Desalniettemin zijn beide talen niet met elkaar vergelijkbaar. Het kan zijn dat een Litouwse en een ****** met elkaar gaan praten in het Russisch. De structuur van de _______e taal is ook minder archaïsch dan die van het Litouws.. In de traditionele liederen en gedichten zijn er echter vele oude elementen te vinden.

Deze tonen bijvoorbeeld de verwantschap tussen het _______ en het Latijn. De _______e woordenschat is zeer interessant opgebouwd. Het bevat veel woorden uit andere talen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Duits, Zweeds, Russisch of Engels. Sommige woorden zijn onlangs ontstaan, omdat ze gewoon tot nu toe ontbraken. _______ wordt met het Latijne alfabet geschreven en de klemtoon ligt op de eerste ******tergreep. De grammatica kent vele bijzonderheden die niet bestaan in andere talen. Maar hun regels zijn altijd helder en eenduidig.