Nederlands » Lets   Ontkenning 1


64 [vierenzestig]

Ontkenning 1

-

+ 64 [sešdesmit četri]

+ Noliegums 1

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Ik begrijp dat woord niet. Es n-------- š- v----. +
Ik begrijp de zin niet. Es n-------- š- t------. +
Ik begrijp de betekenis niet. Es n-------- n-----. +
   
de leraar sk------s +
Begrijpt u de leraar? Va- J-- s------- s--------? +
Ja, ik begrijp hem goed. Jā- e- v--- s------ l---. +
   
de lerares sk------a +
Begrijpt u de lerares? Va- J-- s------- s--------? +
Ja, ik begrijp haar goed. Jā- e- v--- s------ l---. +
   
de mensen ļa---s +
Verstaat u die mensen? Va- J-- s------- š-- ļ-----? +
Nee, ik versta ze niet zo goed. Nē- e- v---- t-- l--- n--------. +
   
de vriendin dr------e +
Heeft u een vriendin? Va- J--- i- d--------? +
Ja, ik heb er een. Jā- i-. +
   
de dochter me--a +
Heeft u een dochter? Va- J--- i- m----? +
Nee, ik heb er geen. Nē- n--. +
   

Blinde mensen gebruiken de taal doeltreffend

Mensen die niet kunnen zien horen beter. Hierdoor kunnen zij in het dagelijks leven gemakkelijker bewegen. Blinden kunnen ook de taal beter verwerken! Tot deze conclusie zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gekomen. Onderzoekers hebben proefpersonen teksten laten aanhoren. Daarbij werd de spreeksnelheid aanzienlijk verhoogd. Toch konden de blinde proefpersonen de teksten begrijpen. De slechtziende proefpersonen hebben echter de zinnen nauwelijks begrepen. Voor hen was de spreeksnelheid te hoog. Een ander experiment kwam tot een soortgelijke conclusie. Slechtziende en blinde proefpersonen luisterden naar verschillende zinnen. Een deel van de zinnen werden gemanipuleerd. Het laatste woord werd door een onzinnig woord vervangen.

De proefpersonen moesten de zinnen herzien. Ze moesten beslissen of de zinnen zinvol of zinloos waren. Terwijl de proefpersonen de opdracht gingen oplossen, werden hun hersenen onderzocht. De onderzoekers maten specifieke hersenfrequenties. Zo konden ze herkennen hoe snel de hersenen de opdracht ging oplossen. Bij de blinde proefpersonen verscheen heel snel een bepaald signaal. Dit signaal gaf aan dat een zin geanalyseerd werd. Bij de slechtzienden testpersonen verscheen het signaal veel later. Waarom blinden de taal efficiënter verwerken is nog niet bekend. Maar wetenschappers hebben een theorie. Zij geloven dat hun hersenen een specifiek hersengebied intensiever gebruiken. Dit is het gebied waar de slechtzienden visuele prikkels verwerken. Bij blinden wordt dit gebied niet voor het gezichtsvermogen gebruikt. Het is dus nog steeds "vrij" voor andere taken. Daarom hebben blinden een grotere capaciteit voor de verwerking van spraak ...
Raad de taal!
Het Brits-_______ is een soort _______ dat in Groot-Brittannië wordt gesproken. Het behoort tot de West-Germaanse talen. Voor ongeveer 60 miljoen mensen is het de moedertaal. Op een paar punten zijn er verschillen met het Amerikaans-_______. Men spreekt dan ook van het _______ als meervoudige taal. Dit betekent dat het een taal is met verschillende standaardvarianten. Afwijkingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de uitspraak, woordenschat en spelling.

Brits-_______ is verdeeld in vele dialecten, waarvan sommige zeer verschillend zijn. Voor lange tijd werden dialectsprekers als ongeschoold beschouwd en konden weinig goede beroepen uitoefenen. Dit is tegenwoordig wel anders, ook als dialecten in Groot-Brittannië nog steeds een rol spelen. In het Brits-_______ zijn vele invloeden uit het Frans te vinden. Dit gaat terug tot de verovering van ******and door de Noormannen in 1066. In de koloniale tijd bracht Groot-Brittannië zijn taal weer naar andere continenten. Zo is het _______ in de afgelopen eeuwen de belangrijkste taal ter wereld geworden... Leer _______, maar dan wel het origineel!