Nederlands » Lets   Possessief pronomen 2


67 [zevenenzestig]

Possessief pronomen 2

-

+ 67 [sešdesmit septiņi]

+ Piederības vietniekvārdi 2

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
de bril br----s +
Hij is zijn bril vergeten. Vi-- a------- s---- b------. +
Waar ligt zijn bril dan? Ku- t-- i- v--- b------? +
   
de klok pu-------s +
Zijn horloge is kapot. Vi-- p--------- i- s---------. +
De klok hangt aan de muur. Pu-------- k------ p-- s-----. +
   
het paspoort pa-e +
Hij is zijn paspoort verloren. Vi-- i- p--------- s--- p---. +
Waar heeft hij zijn paspoort dan? Ku- t-- i- v--- p---? +
   
zij – hun vi-- – v--u +
De kinderen kunnen hun ouders niet vinden. Bē--- n---- a----- s---- v------. +
Maar daar komen hun ouders al aan! Be- t-- j-- n-- v--- v-----. +
   
u – uw Jū- – J--u +
Hoe was uw reis, meneer Müller? Kā-- b--- J--- c-------- M------ k----? +
Waar is uw vrouw, meneer Müller? Ku- i- J--- s----- M------ k----? +
   
u – uw Jū- – J--u +
Hoe was uw reis, mevrouw Schmidt? Kā-- b--- J--- c-------- Š----- k-----? +
Waar is uw man, mevrouw Schmidt? Ku- i- J--- v---- Š----- k-----? +
   

Genetische mutatie maakt het spreken mogelijk

Van alle levende wezens in de wereld kan alleen de mens spreken. Dit onderscheidt hun van dieren en planten. Natuurlijk kunnen ook dieren en planten met elkaar communiceren. Ze beheersen nog niet de complexe lettergrepen Maar waarom kan de mens wel spreken? Om te kunnen spreken zijn er organische kenmerken nodig. Deze fysische eigenschappen hebben alleen mensen. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat deze zijn ontwikkeld In de evolutionaire geschiedenis gebeurde niets zonder een reden. Uiteindelijk begon de mens te praten. Wanneer het precies gebeurde is nog niet bekend. Maar er moest iets gebeurd zijn dat de mens liet spreken. Onderzoekers denken dat een genetische mutatie daarvoor verantwoordelijk was.

Antropologen hebben de erfelijkheid van verschillende organismen vergeleken. Het is bekend dat een bepaald gen de taal beïnvloeden gaat. Mensen met een beschadiging hebben problemen met talen. Ze kunnen zichzelf niet goed uitdrukken en begrijpen de woorden minder goed. Dit gen werden bij mensen, apen en muizen onderzocht. Bij mensen en chimpansees is het zeer vergelijkbaar. Slechts twee kleine verschillen worden herkend. Deze verschillen zijn echter in de hersenen merkbaar. Samen met andere genen worden bepaalde hersenactiviteiten beïnvloedt. Hierdoor kan de mens spreken en de aap niet. Het mysterie van de menselijke taal is daarmee nog niet opgelost. Omdat de genmutatie alleen niet voldoende is om te kunnen spreken. Onderzoekers hebben de menselijke genvariant in muizen geïmplanteerd. Ze konden daarna nog niet spreken ... Het piepen had alleen maar een ander geluid!
Raad de taal!
_______ is de moedertaal van ongeveer 5 miljoen mensen. Het behoort tot de _______-Oegrische talen. Met het Estisch het is nauw verwant, met het Hongaars veel minder. Als Oeraalse taal verschilt het van de Indo-Europese talen. Een voorbeeld hiervan is de agglutinerende taalstructuur. Dat wil zeggen dat de grammaticale functies door bijgevoegde lettergrepen worden uitgedrukt. Dit resulteert in lange woorden die zo typisch zijn voor het _______.

Een ander kenmerk van de _______e taal zijn de vele klinkers. De _______e grammatica maakt onderscheid tussen 15 verschillende gevallen. Bij de nadruk is het van belang dat lange en korte tonen duidelijk van elkaar zijn gescheiden. Het geschreven en gesproken _______ verschillen aanzienlijk van elkaar. In andere Europese talen is dit fenomeen minder duidelijk. Dit alles maakt het _______ niet altijd gemakkelijk... Alle regels worden consequent nageleefd. En het mooiste van het _______ is dat het volkomen logisch is!