Nederlands » Lets   Vragen – Verleden tijd 2


86 [zesentachtig]

Vragen – Verleden tijd 2

-

+ 86 [astoņdesmit seši]

+ Jautājumi – pagātne 2

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
Welke stropdas heb je gedragen? Kā-- k--------- t- n-----? +
Welke auto heb je gekocht? Kā-- m----- t- n------? +
Op welke krant ben je geabonneerd? Kā-- a---- t- a------? +
   
Wie heeft u gezien? Ko J-- r-------? +
Wie heeft u ontmoet? Ko J-- s------? +
Wie heeft u herkend? Ko J-- a--------? +
   
Wanneer bent u opgestaan? Ka- J-- p----------? +
Wanneer bent u begonnen? Ka- J-- s----? +
Wanneer bent u opgehouden? Ka- J-- b------? +
   
Waarom bent u wakker geworden? Kā--- J-- p---------? +
Waarom bent u leraar geworden? Kā--- J-- k----- p-- s--------? +
Waarom heeft u een taxi genomen? Kā--- J-- p------ t---------? +
   
Waar bent u vandaan gekomen? No k------- j-- a------? +
Waar bent u naartoe gegaan? Uz k------ j-- a-------? +
Waar bent u geweest? Ku- J-- b----? +
   
Wie heb je geholpen? Ka- t- p--------? +
Wie heb je geschreven? Ka- t- r-------? +
Wie heb je geantwoord? Ka- t- a--------? +
   

Tweetaligheid verbetert het horen

Mensen die twee talen spreken kunnen beter horen. Ze kunnen verschillende geluiden precies van elkaar onderscheiden. Dit het resultaat is uit een Amerikaans onderzoek gekomen. Onderzoekers hebben een aantal jongeren getest. Een deel van de testpersonen waren tweetalig. Deze jongeren spraken Engels en Spaans. Het andere deel sprak alleen Engels. De jongeren moesten naar een bepaalde lettergreep luisteren. Dat was de lettergreep "da". Ze behoorden tot geen van beide talen. De testpersonen konden de lettergrepen door een koptelefoon aanhoren. Daarbij werd hun hersenactiviteit met elektroden gemeten. Na deze test moesten de jongeren opnieuw naar de lettergreep luisteren.

Deze keer werden echter veel storende geluiden gehoord. Het waren verschillende stemmen die zinnen zonder enige betekenis uitspraken. De tweetalige personen hadden een grote reactie op de lettergreep. Hun hersenen toonden een grote activiteit. Ze waren in staat om de lettergreep met en zonder geluid precies te herkennen. Bij de eentalige testpersonen gebeurde dat niet. Hun gehoor was niet zo goed als bij de tweetalige testpersonen. De onderzoekers waren verrast door het resultaat van het experiment. Tot nu toe was alleen bekend dat muzikanten een zeer goed gehoor hebben. Maar het lijkt erop dat tweetaligheid ook het gehoor traint. Tweetalige personen worden voortdurend met verschillende geluiden geconfronteerd. Daardoor moeten hun hersenen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het leert om de verschillende taalprikkels nauwkeurig te kunnen onderscheiden De onderzoekers zijn nu aan het testen hoe talen de hersenen kunnen beïnvloeden. Misschien profiteert het gehoor ook wel als ze talen gaan leren...
Raad de taal!
_______ behoort tot de Indo-Iraanse talen. Het is de moedertaal van ongeveer 130 miljoen mensen. De meeste van hen wonen natuurlijk in Pakistan. In de Indiase deelstaat ****** wordt echter _______ gesproken. In Pakistan wordt _______ nauwelijks als een geschreven taal gebruikt. In India is dit anders, omdat de taal daar een officiële status heeft. _______ is geschreven met een eigen lettertype.

En het heeft een zeer lange literaire traditie... Er zijn teksten gevonden die meer dan 1000 jaar oud zijn. Vanuit het fonologische standpunt is _______ zeer interessant. Het is namelijk een unieke taal. Bij toontalen verandert de hoogte van de geaccentueerde lettergreep en zijn betekenis. In _______ kunnen de lettergrepen drie verschillende klemtonen hebben. Voor de Indo-Europese talen is dit zeer ongebruikelijk. Het maakt _______ des te meer sexy!