Nederlands » Lets   Genitief


99 [negenennegentig]

Genitief

-

+ 99 [deviņdesmit deviņi]

+ Ģenitīvs

Klik om de tekst te zien:   
Nederlandslatviešu
de kat van mijn vriendin ma--- d--------- k---s +
de hond van mijn vriend ma-- d----- s--s +
het speelgoed van mijn kinderen ma-- b---- r---------s +
   
Dat is de mantel van mijn collega. Ta- i- m--- k----- m------. +
Dat is de auto van mijn collega. Tā i- m---- k------ m-----. +
Dat is het werk van mijn collega’s. Ta- i- m--- k----- d----. +
   
Er is een knoop van het hemd af. Kr---- p--- i- n--------. +
De sleutel van de garage is weg. Ga----- a------ i- p-------. +
De computer van de chef is stuk. Va------ d----- i- s-------. +
   
Wie zijn de ouders van het meisje? Ka- i- m------- v-----? +
Hoe kom ik bij het huis van haar ouders? Kā e- v--- n----- l--- v---- v----- m----? +
Het huis staat aan het einde van de straat. Mā-- i- i---- g---. +
   
Hoe heet de hoofdstad van Zwitserland? Kā s--- Š------ g------------? +
Wat is de titel van het boek? Kā-- i- g------- n--------? +
Hoe heten de kinderen van de buren? Kā s--- k------ b-----? +
   
Wanneer hebben de kinderen vakantie? Ka- b------ i- b---------? +
Wanneer heeft de dokter spreekuur? Ka- ā----- i- p---------? +
Wat zijn de openingstijden van het museum? Ka- m----- i- a------? +
   

Betere concentratie = beter leren

Bij het leren moeten we ons concentreren. Onze aandacht moet op één ding worden gericht. Het vermogen om te concentreren is niet aangeboren. We moeten leren om ons te gaan concentreren. Dit gebeurt meestal op de kleuterschool of de basisschool. Als ze zes jaar oud zijn, kunnen kinderen zich ongeveer 15 minuten concentreren. Jongeren van 14 jaar zijn twee maal zo veel geconcentreerd. De concentratiefase van volwassen duurt ongeveer 45 minuten. Na een bepaalde tijd gaat de concentratie afnemen. Studenten zullen hun interesse in het materiaal verliezen. Het kan ook zo zijn dat ze moe of gestrest raken. Daardoor wordt het leren bemoeilijkt. Het geheugen kan de leerstof dan niet zo goed meer waarnemen.

Men kan ook de concentratie verhogen! Het is van groot belang dat er voor het leren aan genoeg geslapen wordt. Wie moe is kan zich slechts kort concentreren. Onze hersenen maken meer fouten als we moe zijn. Ook onze emoties gaan onze concentratie beïnvloeden. Wie efficiënt wil leren, moet een neutrale gemoedstoestand hebben. Te veel positieve of negatieve emoties kunnen succesvol leren tegenhouden. Natuurlijk kan men niet altijd de emoties onder controle houden. Maar men kan het proberen om ze tijdens het leren te negeren. Wie geconcentreerd wil zijn, moeten ook de motivatie hebben. Bij het leren moeten we altijd een doel voor ogen hebben. Alleen dan zijn onze hersenen gereed om zich te concentreren. Voor een goede concentratie is ook een rustige omgeving van groot belang. En dan moet u bij het leren veel water drinken, daar blijft u lekker wakker van... Degene die dit alles naleeft, blijft zeker lang geconcentreerd!
Raad de taal!
Het _______ is de moedertaal van ongeveer 75 miljoen mensen. Het behoort tot de Dravidische talen. Het _______ wordt voornamelijk gesproken in Zuidoost-India. Na het Hindi en het Bengaals is het de meest gesproken taal in India. Vroeger was het geschreven en gesproken _______ heel anders. Je zou bijna kunnen zeggen dat er twee verschillende talen zijn. Vervolgens werd de geschreven taal gemoderniseerd, zodat het vandaag de dag overal kan worden gebruikt.

Het _______ is verdeeld in vele dialecten, waarbij het noordelijke als bijzonder zuiver kan worden beschouwd. De uitspraak is niet erg eenvoudig. Men moet zeker oefenen met een moedertaalspreker. Het _______ is geschreven met een eigen lettertype. Dit is een combinatie van een alfabet en een lettergrepenschrift. Een kenmerk van het schrift zijn vele ronde vormen. Dit is typisch voor Zuid-Indiase geschriften. Leer het _______, er is zoveel te ontdekken!