Nederlands » Albanees   Mensen


1 [een]

Mensen

-

+ 1 [njё]

+ Persona

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
ik unё +
ik en jij un- d-- ti +
wij beiden ne t- dy +
   
hij ai +
hij en zij ai d-- a-o +
zij beiden at- t- dy +
   
de man bu--i +
de vrouw gr---a +
het kind fё---a +
   
een gezin nj- f-----e +
mijn gezin fa----- i-e +
Mijn gezin is hier. Fa----- i-- ё---- k---. +
   
Ik ben hier. Un- j-- k---. +
Jij bent hier. Ti j- k---. +
Hij is hier en zij is hier. Ai ё---- k--- d-- a-- ё---- k---. +
   
Wij zijn hier. Ne j--- k---. +
Jullie zijn hier. Ju j--- k---. +
Zij zijn allemaal hier. At- j--- t- g----- k---. +
   

Talen tegen de ziekte van Alzheimer gebruiken

Wie lang mentaal fit wil blijven, moet talen gaan leren. Taalvaardigheden kunnen tegen dementie beschermen. Dat hebben meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. De leeftijd van de leerlingen speelt hierbij geen rol. Het is alleen van groot belang dat de hersenen regelmatig getraind worden. Het leren van woorden gaan verschillende hersengebieden activeren. Deze gebieden controleren belangrijke cognitieve processen. Mensen met meerdere talen zijn daarom meer oplettend. Ook kunnen zij zich beter concentreren. Maar meertaligheid heeft nog meer voordelen. Meertalige mensen kunnen betere beslissingen nemen. Ze komen sneller tot een beslissing. Dit komt omdat hun hersenen geleerd heeft om te kiezen.

Het weet altijd tenminste twee termen voor één ding. Ieder term heeft een mogelijke optie. Meertalige mensen moeten voortdurend beslissingen nemen. Hun hersenen zijn getraind om uit verschillende dingen te kiezen. En deze training bevordert niet alleen het talencentrum. Veel gebieden in de hersenen profiteren van de meertaligheid. Talenkennis betekent dus een nog grotere cognitieve controle. Natuurlijk kunt u geen dementie met talenkennis voorkomen. De ziekte gaat bij meertalige mensen veel langzamer verlopen. En hun hersenen lijken de gevolgen beter te kunnen compenseren. De symptomen van dementie zijn bij leerlingen in zwakkere vorm aanwezig. Verwarring en vergeetachtigheid vallen minder zwaar uit. Van taalverwerving zullen zowel jong en oud van profiteren. En: met elke taal is het eenvoudiger om een nieuwe te leren. In plaats van medicijnen moeten we naar het woordenboek grijpen!
Raad de taal!
_______ behoort tot de Indo-Europese talen. Het is echter met geen andere taal uit deze groep nauw verbonden. We weten nog niet hoe _______ precies ontstaan is. Het wordt tegenwoordig voornamelijk in ******ië en Kosovo gesproken. Voor ongeveer 6 miljoen mensen is het de moedertaal. De ******ese taal is verdeeld in twee grote dialectgroepen. De Shkumbin rivier vormt de scheidslijn tussen de noordelijke en zuidelijke dialect.

Op een paar punten onderscheiden deze twee zich sterk van elkaar. De geschreven ******ese taal werd pas in de 20e eeuw vastgesteld. De taal werd geschreven met Latijne letters. De grammatica lijkt deels op het Grieks en Roemeens. Het loopt ook parallel met Zuid-Slavische talen. Al deze overeenkomsten moeten door contactsituaties zijn ontstaan. Iedereen die geïnteresseerd is in talen moet zeker _______ leren! Het is namelijk een unieke taal!