Nederlands » Albanees   In het hotel – aankomst


27 [zevenentwintig]

In het hotel – aankomst

-

+ 27 [njёzeteshtatё]

+ Nё hotel – Mbёrritja

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Heeft u een kamer vrij? A k--- n----- d---- t- l---? +
Ik heb een kamer gereserveerd. Ka- r-------- n-- d----. +
Mijn naam is Müller. Em-- i- ё---- M----. +
   
Ik heb een eenpersoonskamer nodig. Du- n-- d---- t---. +
Ik heb een tweepersoonskamer nodig. Du- n-- d---- ç---. +
Hoeveel kost de kamer per nacht? Sa k------ d---- p-- n-- n---? +
   
Ik wil graag een kamer met bad. Du- n-- d---- m- b----. +
Ik wil graag een kamer met douche. Du- n-- d---- m- d---. +
Kan ik de kamer zien? A m--- t- s--- d-----? +
   
Is er hier een garage? A k- g----- k---? +
Is er hier een safe? A k- k-------- k---? +
Is er hier een fax? A k- f--- k---? +
   
Goed, ik neem de kamer. Mi--- p- e m--- d-----. +
Hier zijn de sleutels. Ur------- ç-----. +
Hier is mijn bagage. Ur------- v------- t---. +
   
Hoe laat is het ontbijt? Nё ç---- h---- m-------? +
Hoe laat is de lunch? Nё ç---- h---- d----? +
Hoe laat is het avondeten? Nё ç---- h---- d----? +
   

Pauzes zijn belangrijk voor het succesvol leren

Wie met succes wil leren, moet vaker een pauze nemen! Tot dit resultaat zijn nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gekomen. Onderzoekers hebben de fasen van het leren onderzocht. Daarbij werden verschillende leersituaties gesimuleerd. Het beste nemen wij informatie in kleine porties op. Dat betekent dat wij niet te veel informatie tegelijk moeten leren. Tussen de leereenheden moeten we altijd pauzes nemen. Succesvol leren hangt namelijk ook af van biochemische processen. Deze processen spelen in de hersenen af. Zij bepalen ons optimale leerritme. Als we iets nieuws leren, nemen de hersenen bepaalde stoffen op. Deze stoffen beïnvloedt de activiteit van ons hersencellen. In het bijzonder spelen twee verschillende enzymen een belangrijke rol.

Ze worden bij het leren van nieuwe inhoud vrijgegeven. Maar ze worden niet gezamenlijk opgenomen. Hun werking ontvouwt zich in een tijdsinterval. Het beste leren we echter wanneer beide enzymen aanwezig zijn. En dit succes zal duidelijk stijgen als wij pauze nemen. Het is ook zinvol om de tijd van elke studiefase te variëren. De lengte van de pauzes moeten verschillend zijn. Ideaal zou zijn om twee pauzes van tien minuten te nemen. Daarna volgt een pauze van 5 minuten. En dan moet er een pauze van 30 minuten genomen worden. Tijdens de pauze kunnen de hersenen de nieuwe inhoud beter onthouden. gedurende de pauzes moet u de werkplek verlaten. Ook is het van groot belang om tijdens de pauze te bewegen. Maak tussen de lessen door een korte wandeling! En u hoeft uzelf niet schuldig voelen - U leert daarbij!
Raad de taal!
_______ behoort tot de Baltische talen. Het wordt door meer dan 3 miljoen mensen gesproken. Ze wonen in ******en, Wit-Rusland en Polen. Het _______ is alleen nauw verwant met het Lets. Hoewel ******en een vrij klein land is, wordt de taal verdeeld in vele dialecten. _______ wordt met Latijne karakters geschreven, maar heeft een aantal speciale tekens. Kenmerkend zijn de lange tweeklanken.

Ook zijn er verschillende varianten van klinkers, zoals korte, lange en nasaal. _______ spreken is niet erg moeilijk. Ingewikkelder is de klemtoon, omdat het flexibel is. Dat hangt af van de grammaticale vorm van het woord. Het is interessant te weten dat het _______ een zeer archaïsche taal is. Het wordt beschouwd als de taal die het minst van de moedertaal verwijderd is. Dit betekent dat het vergelijkbaar is met de eerste Indo-Europese taal. Iedereen die wil weten hoe onze voorouders gesproken hebben, moeten dus het _______ leren.