Nederlands » Albanees   Onderweg


37 [zevenendertig]

Onderweg

-

+ 37 [tridhjetёeshtatё]

+ Rrugёs

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Hij rijdt op zijn motorfiets. Ai u------ m- m----------. +
Hij rijdt op zijn fiets. Ai u------ m- b--------. +
Hij gaat te voet. Ai s---- n- k----. +
   
Hij vaart met het schip. Ai u------ m- a----. +
Hij vaart met de boot. Ai u------ m- v----. +
Hij zwemt. Ai n----. +
   
Is het hier gevaarlijk? A ё---- e r--------- k---? +
Is het gevaarlijk om alleen te liften? A ё---- e r--------- t- u------- m- a--------? +
Is het gevaarlijk om ’s nachts te gaan wandelen? A ё---- e r--------- t- s-------- n----? +
   
Wij zijn verkeerd gereden. Ke-- n--------- r-----. +
Wij zitten op de verkeerde weg. Je-- n- r---- t- g-----. +
Wij moeten omkeren. Du--- t- k-------. +
   
Waar mag je hier parkeren? Ku m--- t- p------- k---? +
Is er hier een parkeerplaats? A k- v--- p------ k---? +
Hoe lang kun je hier parkeren? Sa k--- m--- t- p------- k---? +
   
Skiet u? A b--- s--? +
Gaat u met de skilift naar boven? A d- t- n------- l--- m- a---------? +
Kun je hier ski’s huren? A m--- t- m------ k--- h-- s---- p-- s--? +
   

Monologen

Als iemand in gesprek met zichzelf is, wordt dat meestal als grappig beschouwd voor de luisteraars. Vrijwel alle mensen gaan regelmatig tegen zichzelf praten. Psychologen schatten dat meer dan 95 procent van de volwassenen dit doen. Kinderen praten bijna altijd met zichzelf bij het spelen. Praten tegen jezelf is heel normaal. Dit is slechts een speciale vorm van communicatie. En het heeft veel voordelen om van tijd tot tijd te praten tegen jezelf! Omdat wij onze gedachten door te spreken gaan organiseren. In jezelf praten zijn momenten waarop onze innerlijke stem breekt. Dus je zou kunnen zeggen dat het hardop denken is. Heel vaak praten mensen met zichzelf die verstrooid zijn. Voor hen is een bepaald hersengebied minder actief. Daarom zijn ze minder georganiseerd.

Monologen is er een ondersteuning dat ze systematisch handelen. Ook kunnen monologen helpen beslissingen te nemen. En ze zijn goede manieren om stress te verlichten. Monologen bevordert de concentratie en prestaties. Omdat iets uitspreken langer duurt dan het denken. Bij het spreken nemen wij onze gedachten beter waar. Moeilijke tests lossen we beter op als we met onszelf praten. Dat hebben verschillende experimenten aangetoond. Door tegen jezelf te praten, kunnen wij ons zelf moed geven. Vele sporters voeren vaak gesprekken met zichzelf uit om zich te motiveren. Helaas spreken wij vaak tegen onszelf bij negatieve situaties. Daarom moeten we altijd proberen om alles positief te formuleren. En we moeten vaak herhalen wat we ons wensen. Zo kunnen wij door het spreken onze acties beter beïnvloeden. Dit werkt helaas alleen als we realistisch blijven!
Raad de taal!
_______ behoort tot de Oost-Romaanse talen. Het is de moedertaal van ongeveer 28 miljoen mensen. Ze leven vooral in ******nië en Moldavië. _______ is de officiële taal van de Republiek Moldavië. Maar ook in Servië en de Oekraïne zijn er grotere _______talige gemeenschappen. Het _______ is ontstaan uit het Latijn. De Romeinen spraken eerder al in de regio in twee provincies rond de Donau.

Italiaans is nauw verwant aan het _______. ******nen kunnen Italiaans daarom ook meestal goed begrijpen. Omgekeerd is dit niet altijd het geval. De reden is dat het _______ veel Slavische woorden bevat. Ook werd het geluid beïnvloed door de omringende Slavische talen. In het _______e alfabet zitten dan ook een aantal speciale tekens. _______ wordt geschreven zoals het wordt gesproken. En het toont nog steeds veel overeenkomsten met oude Latijne structuren... Juist dat maakt de ontdekking van deze taal zo spannend!