Nederlands » Albanees   In de taxi


38 [achtendertig]

In de taxi

-

+ 38 [tridhjetёetetё]

+ Nё taksi

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Kunt u een taxi bestellen? Th----- j- l---- n-- t----. +
Hoeveel kost het naar het station? Sa k------ d--- t- s------- i t-----? +
Hoeveel kost het naar de luchthaven? Sa k------ d--- n- a-------? +
   
Rechtdoor alstublieft. Dr--- j- l----. +
Hier naar rechts, alstublieft. Dj------ j- l----. +
Daar op de hoek naar links, alstublieft. Te c--- a--- m----- j- l----. +
   
Ik heb haast. E k-- m- n-----. +
Ik heb tijd. Ka- k---. +
Kunt u wat langzamer rijden? Ec-- m- n------ j- l----. +
   
Stopt u hier, alstublieft. Nd----- k--- j- l----. +
Wacht u alstublieft een ogenblik. Pr---- n-- m----- j- l----. +
Ik ben zo terug. Ja e----. +
   
Mag ik een betalingsbewijs? Ll------- j- l----. +
Ik heb geen kleingeld. S’--- l--- t- v----. +
Laat maar zitten, de rest is voor u. Nё r------- k------ m------. +
   
Kunt u me naar dit adres brengen? Mё ç--- t- k-- a-----. +
Kunt u me naar mijn hotel brengen? Mё ç--- n- h------ t--. +
Kunt u me naar het strand brengen? Mё ç--- n- p----. +
   

Taalkundige genieën

De meeste mensen zijn blij als ze één vreemde taal spreken. Er zijn ook mensen die meer dan 70 talen beheersen. Ze kunnen al deze talen vloeiend spreken en op de juiste manier schrijven. Je zou kunnen zeggen dat het hyper-Polyglotte mensen zijn. Het fenomeen van de meertaligheid is al eeuwen bekend. Er zijn veel meldingen van mensen met een dergelijk talent. Waar deze gave vandaan komt is nog niet precies onderzocht. In de wetenschap bestaan hiervoor verschillende theorieën. Sommigen mensen vinden dat de hersenen polyglotten anders zijn gestructureerd. Dit verschil is vooral zichtbaar in het gebied van Broca. In dit deel van de hersenen wordt taal geproduceerd. Bij polyglotten zijn de cellen in dit gebied anders opgebouwd. Het is mogelijk dat deze informatie daarom beter te verwerken is.

Om deze theorie te bevestigen, ontbreken echter verdere studies. Misschien is het gewoon een speciale motivatie van cruciaal belang. Kinderen leren snel vreemde talen van andere kinderen. Dit is omdat ze bij het spelen willen meedoen. Ze willen een deel van de groep worden en communiceren met anderen. Het leren zal van hun wil tot integratie afhangen. Een andere theorie is dat door te leren de hersenmassa gaat groeien. Daardoor wordt het leren steeds eenvoudiger, hoe meer we leren hoe beter. Ook gaan we talen, die vergelijkbaar zijn met elkaar, gemakkelijker leren. Degenen dat Deens spreekt, kan ook snel Zweeds of Noors leren. Toch blijven vele vragen onbeantwoord. Zeker is dat de intelligentie geen rol speelt. Sommige mensen spreken, ondanks een lage intelligentie vele talen. Maar zelfs de grootste taalkundige genieën hebben veel discipline nodig. Dat troost ons wel een beetje, toch?
Raad de taal!
_______ behoort tot de talen die het boekenmarkt domineren. Grote literaire werken werden geschreven door _______e schrijvers. Er worden heel veel boeken uit het _______ vertaald. Maar ook de Russen willen graag lezen, zodat vertalers genoeg te doen hebben. Voor ongeveer 160 miljoen mensen is _______ de moedertaal. Bovendien spreken veel mensen in andere Slavische landen _______. Daarmee is _______ de meest gebruikte taal in Europa.

Wereldwijd spreken ongeveer 280 miljoen mensen _______. Als Oost-Slavische taal is _______ verwant met de Oekraïense en Wit-_______e taal. De _______e grammatica is zeer systematisch opgebouwd. Dit is een voordeel voor mensen die graag analytisch en logisch nadenken. Het is in ieder geval de moeite waard om _______ te leren! In de wetenschap, kunst en technologie is _______ een zeer belangrijke taal. En zou het niet leuk zijn om alle beroemde _______e werken in het origineel te lezen?