Nederlands » Albanees   Stadsbezoek


42 [tweeënveertig]

Stadsbezoek

-

+ 42 [dyzetёedy]

+ Vizitё nё qytet

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Is de markt zondags geopend? A ё---- i h---- p----- t- d------? +
Is de beurs ’s maandags geopend? A ё---- i h---- p------ t- h-----? +
Is de tentoonstelling dinsdags geopend? A ё---- e h---- e-------- t- m------? +
   
Is de dierentuin ’s woensdags geopend? A ё---- i h---- k------ z-------- t- m---------? +
Is het museum donderdags geopend? A ё---- i h---- m---- t- e------? +
Is de galerie vrijdags geopend? A ё---- e h---- g------ t- p-------? +
   
Mag men foto’s maken? A m--- t- b-- f--------? +
Moet men toegang betalen? A d---- t- p----- h----? +
Wat is de toegangsprijs? Sa k------ h----? +
   
Is er korting voor groepen? A k- u--- ç---- p-- g----? +
Is er korting voor kinderen? A k- u--- ç---- p-- f-----? +
Is er korting voor studenten? A k- u--- ç---- p-- s-------? +
   
Wat voor een gebouw is dat? Çf--- n------- ё---- k--? +
Hoe oud is dat gebouw? Sa e v----- ё---- n-------? +
Wie heeft dat gebouw gebouwd? Ku-- e k- n------- n--------? +
   
Ik interesseer me voor architectuur. Un- i---------- p-- a-----------. +
Ik interesseer me voor kunst. Un- i---------- p-- a----. +
Ik interesseer me voor schilderkunst. Un- i---------- p-- p-------. +
   

Snelle talen, langzame talen

Wereldwijd zijn er meer dan 6.000 verschillende talen. Ze hebben allemaal dezelfde functie. Ze helpen ons om informatie uit te wisselen. Dit gebeurt bij iedere taal op een verschillende manier. Omdat elke taal zijn eigen regels heeft. Ook de snelheid waarmee gesproken wordt is verschillend. Taalkundigen hebben dat in verschillende studies aangetoond. Korte teksten werden in verschillende talen vertaald. Deze teksten werden vervolgens door moedertaalsprekers hardop voorgelezen. Het resultaat was duidelijk. Japans en Spaans zijn de snelste talen. In deze talen kunnen bijna 8 lettergrepen per seconde worden gesproken. Aanzienlijk langzamer spreken de Chinezen.

Zij kwamen alleen maar tot 5 lettergrepen per seconde. De snelheid is afhankelijk van de complexiteit van de lettergrepen. Als de lettergrepen complexer zijn, dan duurt het langer om het uit te spreken. Het Duits bestaat bijvoorbeeld uit drie klanken per lettergreep. Het wordt daarom relatief traag gesproken. Snel praten betekent niet dat er veel gecommuniceerd wordt. Integendeel! Snel gesproken lettergrepen bevatten slechts beperkte informatie. Hoewel de Japanners erg snel spreken, hebben ze weinig inhoud. Het "trage" Chinees drukt echter maar een paar woorden uit. Ook de Engelse lettergrepen bevatten veel informatie. Interessant is dat de onderzochte talen bijna even efficiënt zijn! Dit betekent dat iedereen die langzaam spreekt, meer te vertellen heeft. En degene die sneller spreekt, meer woorden gebruikt. Aan het einde komen ze bijna allemaal op hetzelfde moment aan de finish ...
Raad de taal!
_______ behoort tot de Zuid-Slavische talen. Het is de moedertaal van ongeveer 2 miljoen mensen. Ze leven in ******nië, Kroatië, Servië, Oostenrijk, Italië en Hongarije. Tsjechisch en Slowaaks is met het _______ in veel opzichten vergelijkbaar. Ook zijn er veel invloeden uit het Servo-Kroatisch. Hoewel ******nië een klein land is, zijn er veel verschillende dialecten. De reden is dat het taalgebied op een zeer bewogen geschiedenis moet terugkijken.

Dit blijkt ook uit de woordenschat dat veel vreemdtalige termen bevat. Het _______ word geschreven met Latijne letters. De grammatica onderscheidt zes gevallen en drie geslachten. Bij de uitspraak zijn er twee officiële geluiden. Eén van deze twee maakt precies de onderscheid tussen de hoge en lage tonen. Een ander kenmerk van de taal is de archaïsche structuur. De ******nen stonden altijd open voor andere talen. Ze verheugen zich des te meer dat u ook hun hun taal leert!