Nederlands » Albanees   In de dierentuin


43 [drieënveertig]

In de dierentuin

-

+ 43 [dyzetёetre]

+ Nё kopshtin zoologjik

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Daar is de dierentuin. At-- ё---- k------ z--------. +
Daar zijn de giraffen. At-- j--- x-------. +
Waar zijn de beren? Ku j--- a------? +
   
Waar zijn de olifanten? Ku j--- e--------? +
Waar zijn de slangen? Ku j--- g-----------? +
Waar zijn de leeuwen? Ku j--- l-----? +
   
Ik heb een fototoestel. Ka- n-- a----- f---------. +
Ik heb ook een video camera. Ka- d-- n-- k---- f------. +
Waar is een batterij? Ku k- n-- b-----? +
   
Waar zijn de pinguïns? Ku j--- p--------? +
Waar zijn de kangoeroes? Ku j--- k-------? +
Waar zijn de neushoorns? Ku j--- r----------? +
   
Waar is het toilet? Ku ё---- t------? +
Daar is een café. At-- ё---- n-- k---. +
Daar is een restaurant. At-- ё---- n-- r--------. +
   
Waar zijn de kamelen? Ku j--- d-----? +
Waar zijn de gorilla’s en de zebra’s? Ku j--- g------- d-- z-----? +
Waar zijn de tijgers en de krokodillen? Ku j--- t----- d-- k---------? +
   

De Baskische taal

In Spanje bevinden zich vier erkende talen. Deze zijn Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch. De Baskische taal heeft als enige geen Romaanse achtergrond. Het wordt gesproken bij de Spaans-Franse grens. Ongeveer 800.000 mensen spreken Baskisch. Baskisch is de oudste taal op het Europese continent. De oorsprong van deze taal is nog niet bekend. Voor taalwetenschappers is Baskisch nog steeds een mysterie. Baskisch is ook de enige geïsoleerde taal van Europa. Dat wil zeggen dat het geen genetisch betrekking tot een andere taal heeft. De reden hiervoor kan de geografische locatie zijn. Door de bergen en kusten was het Baskische volk altijd in een isolement. Daardoor had de taal ook de invasie van de Indo-Europeanen overleefd.

De term Basken stamt af van de Latijnse vascones . De Basken noemen zichzelf Euskaldunak , of Baskisch sprekers. Dat laat zien hoeveel zij zich met hun Euskara taal gaan identificeren. Euskara werd eeuwenlang vooral mondeling overgedragen. Daarom zijn er maar enkele oude geschreven bronnen aanwezig. De standaardisering van de taal is nog steeds niet compleet. De meeste Basken zijn tweetalig of meertalig. Maar ze gebruiken de Baskische taal en cultuur veel. Het Baskenland is een autonoom gebied. Het versoepelt het taalbeleid en de culturele programma's. Kinderen kunnen tussen het Baskische en het Spaans onderwijs kiezen. Ook zijn er een aantal typische Baskische sporten. Het lijkt erop dat de Baskische cultuur en taal wel een toekomst heeft. Eén Baskische woord kent overigens de hele wereld. Het is de laatste naam van El Che - ... ja, goed, Guevara !
Raad de taal!
De _______e taal behoort tot één van 's werelds belangrijkste talen. Het is daarom de moeite waard om een cursus _______ te volgen en _______ als vreemde taal te leren! Het wordt ver buiten hun oorspronkelijke taalgebied gebruikt. Destijds breidde de _______e taal zich uit door de verovering van Amerika in de nieuwe wereld. Tegenwoordig is het vooral in Centraal- en Zuid-Amerika een dominante taal! Tegenwoordig spreekt ongeveer 388.000.000 mensen wereldwijd _______ als moedertaal. Hiervan wonen ongeveer 45 miljoen mensen in de VS.

Behalve in Spanje wordt ook in Mexico _______ gesproken. _______ is ook de moedertaal in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. De 200 miljoen Brazilianen verstaan ook heel goed _______. De taalkundige nabijheid van de Portugezen is in feite erg groot. De _______e taal behoort overigens tot de Romaanse talen. De taal is destijds uit het gesproken Latijn van de late oudheid ontstaan. Zo behoren het Portugees, Frans, Italiaans en Roemeens tot de Romaanse talen. Veel woorden in deze talen zijn vergelijkbaar en daardoor makkelijker te leren. Ontdek meer over de taal en cultuur in de _______ Cultureel Instituut "Instituto Cervantes".