Nederlands » Albanees   Vragen stellen 2


63 [drieënzestig]

Vragen stellen 2

-

+ 63 [gjashtёdhjetёetre]

+ Bёj pyetje 2

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Ik heb een hobby. Ka- n-- h----. +
Ik tennis. Un- l--- t----. +
Waar is er een tennisbaan? Ku k- n-- f---- t-----? +
   
Heb je een hobby? A k- n----- h----? +
Ik voetbal. Un- l--- f------. +
Waar is er een voetbalveld? Ku k- n-- f---- f-------? +
   
Mijn arm doet pijn. Mё d---- k----. +
Mijn voet en hand doen ook pijn. Mё d---- k---- d-- d---. +
Waar is er een dokter? Ku k- n-- d-----? +
   
Ik heb een auto. Un- k-- n-- m-----. +
Ik heb ook een motor. Un- k-- e--- n-- m-----. +
Waar is er een parkeerterrein? Ku k- n-- v--- p------? +
   
Ik heb een trui. Un- k-- n-- p------. +
Ik heb ook een jas en een jeans. Un- k-- e--- n-- x------ d-- n-- p--- x-----. +
Waar is de wasmachine? Ku ё---- l---------? +
   
Ik heb een bord. Un- k-- n-- p----. +
Ik heb een mes, een vork en een lepel. Un- k-- n-- t----- n-- p---- d-- n-- l---. +
Waar zijn de zout en peper? Ku j--- k---- d-- p-----? +
   

Lichaam reageert op het speken

De taal wordt verwerkt in onze hersenen. Wanneer we luisteren of lezen zijn onze hersenen actief. Dit kan met verschillende methoden gemeten worden. Maar niet alleen onze hersenen reageren op taalkundige prikkels. Nieuwe studies tonen aan dat de taal ons lichaam activeert. Ons lichaam werkt bij het lezen of horen van bepaalde woorden. Dit zijn voornamelijk woorden die de lichamelijke reacties beschrijven. Het woord glimlach is een goed voorbeeld. Wanneer we het woord lezen bewegen onze lachspieren Ook negatieve woorden hebben een meetbaar effect. Een voorbeeld hiervan is het woord pijn . Ons lichaam laat een pijn reactie zien als we het lezen. Dus je zou kunnen zeggen dat alles wat we lezen of horen ook gaan nadoen.

Hoe duidelijker de taal is, des te meer wij erop gaan reageren. Een precieze omschrijving heeft een sterke reactie als gevolg. Voor een onderzoek werd de activiteit van het lichaam gemeten. Aan de testpersonen werden verschillende woorden getoond. Dat waren positieve en negatieve woorden. De gelaatsuitdrukkingen van de testpersonen gingen tijdens de test veranderen. De bewegingen van de mond en het gezicht gevarieerde. Dit is het bewijs dat de taal een krachtig effect op ons heeft. Woorden zijn meer dan alleen een communicatiemiddel. Onze hersenen vertaalt de taal in lichaamstaal. Hoe dit precies werkt is niet onderzocht. Misschien kunnen de resultaten van het onderzoek echter gevolgen hebben. Artsen overleggen over hoe ze het beste patiënten kunnen behandelen. Omdat veel zieke mensen een lange therapie moeten ondergaan. En daarbij wordt veel gepraat ...
Raad de taal!
Het Amerikaans-_______ is één van de West-Germaanse talen. Net als het Canadees-_______ is het een Noord-Amerikaanse _______e dialect. Het is de moedertaal van ongeveer 300 miljoen mensen. Daarmee is het de meest gesproken variant van het _______. Brits-_______ is zeer vergelijkbaar. Mensen van beide varianten kunnen over het algemeen gemakkelijk met elkaar praten. Alleen wanneer beiden in zeer sterk dialect praten zal het gesprek moeilijker worden.

Er zijn echter enkele duidelijke verschillen tussen de twee varianten. Deze hebben voornamelijk betrekking op de uitspraak, woordenschat en spelling. In sommige gevallen kunnen ook de grammatica en leestekens verschillen. In vergelijking met het Brits-_______ neemt de betekenis van het Amerikaans-_______ toe. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote invloed van de Noord-Amerikaanse film- en muziekindustrie. Deze exporteren hun taal al decennialang over de gehele wereld. Ook India en Pakistan, ooit Britse kolonies, nemen tegenwoordig het Amerikaans over... Leer Amerikaans-_______, het is de meest invloedrijkste taal ter wereld!