Nederlands » Albanees   nodig hebben – willen


69 [negenenzestig]

nodig hebben – willen

-

+ 69 [gjashtёdhjetёenёntё]

+ mё duhet – dua

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Ik heb een bed nodig. Mё d---- n-- k-----. +
Ik wil slapen. Un- d-- t- f--. +
Is er hier een bed? A k- n-- k----- k---? +
   
Ik heb een lamp nodig. Mё d---- n-- l-----. +
Ik wil lezen. Un- d-- t- l----. +
Is er hier een lamp? A k- n-- l----- k---? +
   
Ik heb een telefoon nodig. Mё d---- n-- t------. +
Ik wil bellen. Du- t- m--- n- t------. +
Is er hier een telefoon? A k- n-- t------ k---? +
   
Ik heb een camera nodig. Mё d---- n-- k-----. +
Ik wil foto’s maken. Du- t- f---------. +
Is er hier een camera? A k- k--- n-- k-----? +
   
Ik heb een computer nodig. Mё d---- n-- k--------. +
Ik wil een e-mail sturen. Du- t- d----- n-- e-----. +
Is er hier een computer? A n------ n-- k-------- k---? +
   
Ik heb een pen nodig. Mё d---- n-- s--------. +
Ik wil iets opschrijven. Du- t- s------ d----. +
Is er hier een blad papier en een pen? A k- k--- n-- c--- l---- d-- n-- s--------? +
   

Machinevertalingen

Degenen die teksten willen vertalen moet meestal een hoop geld betalen. Professionele tolken en vertalers zijn duur. Toch wordt het steeds belangrijker om andere talen te begrijpen. Computerwetenschappers en computertaalkundigen willen dit probleem oplossen. Zij werken al geruime tijd aan de ontwikkeling van de vertaaltools. Er zijn ondertussen al veel van dergelijke programma's. De automatische vertalingen zijn meestal niet van goede kwaliteit. Het is niet de schuld van de ontwikkelaars! Talen zijn zeer complexe ontwerpen. Computers zijn anderzijds gebaseerd op eenvoudige wiskundige principes. Daarom kunnen ze de talen niet altijd op de juiste manier behandelen. Een vertalingprogramma zou een taal volledig moeten leren. Daarom moeten deskundigen het programma duizenden woorden en zinnen leren.

Dit is praktisch gezien onmogelijk. Het is eenvoudiger om de computer te laten rekenen. Omdat de computer dat goed kan doen! Een computer kan berekenen welke combinaties gemeenschappelijk zijn. Het herkent bijvoorbeeld welke woorden vaak naast elkaar staan. Hiervoor moeten de teksten in verschillende talen gegeven worden. De computer leert wat kenmerkend voor bepaalde talen zijn. Deze statistische methode zullen geautomatiseerde vertalingen verbeteren. Computers kunnen echter de mens niet vervangen. Geen machine kan menselijke taalhersenen imiteren. Vertalers en tolken zullen nog heel lang aan het werk zijn! In de toekomst kunnen zeker eenvoudige teksten door computers vertaald worden. Songs, poëzie en literatuur moeten anderzijds een levend element gebruiken. Ze leven van het menselijk gevoel voor de taal. En dat is maar goed ook...
Raad de taal!
_______ wordt door ongeveer 4 miljoen mensen gesproken. De _______e taal behoort tot de Zuid-Kaukasische talen. Het wordt met een eigen tekensysteem geschreven, een _______e alfabet. Dit lettertype heeft 33 letters. Ze hebben dezelfde volgorde als het Griekse alfabet. Het _______e lettertype is waarschijnlijk ontstaan uit het Aramees. Typisch voor het _______ zijn de vele aaneengesloten medeklinkers.

Voor buitenlanders zijn sommige _______e woorden dan ook moeilijk uit te spreken. Ook de grammatica is niet eenvoudig. Het bevat vele elementen die geen andere taal heeft. De _______e woordenschat vertelt veel over de geschiedenis van de Kaukasus. Het bevat veel woorden die zijn overgenomen uit andere talen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Grieks, Perzisch, Arabisch, Russisch en Turks. Het bijzondere van _______ is zijn lange traditie... _______ behoort tot de oudst levende cultuurtalen ter wereld!