Nederlands » Albanees   iets willen


71 [eenenzeventig]

iets willen

-

+ 71 [shtatёdhjetёenjё]

+ tё duash diçka

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Wat willen jullie? Çf--- d---? +
Willen jullie voetballen? A d--- t- l---- f------? +
Willen jullie vrienden bezoeken? A d--- t- v------- s-----? +
   
willen dua +
Ik wil niet te laat komen. Nu- d-- t- v-- v---. +
Ik wil niet weggaan. Un- n-- d-- t- s---- a---. +
   
Ik wil naar huis gaan. Du- t- s---- n- s-----. +
Ik wil thuis blijven. Du- t- r-- n- s-----. +
Ik wil alleen zijn. Du- t- r-- v----. +
   
Wil je hier blijven? Do t- r---- k---? +
Wil je hier eten? Do t- h--- k---? +
Wil je hier slapen? A d- t- f---- k---? +
   
Wilt u morgen vertrekken? A d--- t- n----- n----? +
Wilt u tot morgen blijven? A d- t- r---- d--- n----? +
Wilt u de rekening morgen pas betalen? Do-- t- p------ l-------- n----? +
   
Willen jullie naar de disco? A d--- t- s----- n- d----? +
Willen jullie naar de bioscoop? A d- t- s----- n- k-----? +
Willen jullie naar het café? A d- s----- n- k---? +
   

Indonesië, het land van vele talen

De Republiek Indonesië is één van de grootste landen ter wereld. Ongeveer 240 miljoen mensen wonen op het eiland Deze mensen behoren tot verschillende etnische groepen. Er wordt geschat dat er bijna 500 etnische groepen in Indonesië zijn. Deze groepen hebben vele verschillende culturele tradities. En ze spreken ook verschillende talen! Ongeveer 250 talen worden er in Indonesië gesproken. Daarnaast zijn ook veel dialecten. Indonesische talen worden meestal naar etnische groepen ingedeeld. Er zijn bijvoorbeeld de Javaanse of Balinese taal. Deze verscheidenheid aan talen leidt natuurlijk tot problemen. Het belemmert de efficiëntie van de economie en management. In Indonesië werd dan ook een nationale taal geïntroduceerd.

Sinds de onafhankelijkheid in 1945 is het Bahasa Indonesia de officiële taal. Op alle scholen wordt het naast de moedertaal onderwezen. Toch spreken niet alle inwoners van Indonesië deze taal. Slechts 70% van de Indonesiërs spreken Bahasa Indonesia. Voor "slechts" 20 miljoen mensen is de moedertaal Bahasa Indonesia. De vele regionale talen zijn nog steeds van groot belang. Indonesisch is bijzonder interessant voor taalvrienden. Omdat het leren van Indonesisch vele voordelen heeft. De taal wordt als relatief eenvoudig gezien. De grammaticaregels kunnen snel worden geleerd. Bij het uitspreken kan op de schrijfwijze worden georiënteerd. Ook de spelling is niet moeilijk. Veel Indonesische woorden zijn afgeleid van andere talen. En: Indonesisch zal spoedig één van de belangrijkste talen zal zijn... Dat zijn genoeg redenen om het te gaan leren, toch?
Raad de taal!
_______ behoort tot de familie van de Afro-Aziatische talen. Het is met het Arabisch en Aramees meer verwant. Voor ongeveer 5 miljoen mensen is _______ de moedertaal. Het moderne _______ is echter een kunstmatige taal… De basis hiervoor was het lange tijd geleden uitgestorven oud-_______. Woordenschat en grammatica worden deels ook van andere talen overgenomen. Zo is het oud-_______ opzettelijk omgetoverd tot een moderne standaardtaal.

Deze voorgestelde taalverandering is wereldwijd uniek. Het _______e tekensysteem bestaat uit een medeklinkerscript. Dat wil zeggen dat klinkers in de regel niet geschreven worden. Voor hen zijn er geen aparte letters. Het _______e schrift wordt geschreven van rechts naar links. De karakters gaan terug naar een 3000 jaar oude traditie. Degenen die _______ leert, leert op hetzelfde moment een stukje cultuurgeschiedenis kennen. Probeer het eens uit!