Nederlands » Albanees   iets vragen


74 [vierenzeventig]

iets vragen

-

+ 74 [shtatёdhjetёekatёr]

+ tё lutesh pёr diçka

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Kunt u mijn haar knippen? A m--- t- m-- p----- f-----? +
Niet te kort graag. Jo s---- s------ j- l----. +
Iets korter graag. Pa- m- s------ j- l----. +
   
Kunt u de foto’s ontwikkelen? A m--- t-- z-------- f----------? +
De foto’s staan op CD. Fo--------- j--- n- C-. +
De foto’s zitten in de camera. Fo--------- j--- n- k-----. +
   
Kunt u de klok repareren? A m--- t- r--------- o---? +
Het glas is gebroken. Go-- ё---- e t----. +
De batterij is leeg. Ba----- ё---- b---. +
   
Kunt u het hemd strijken? A m--- t- h-------- k-------? +
Kunt u de broek schoonmaken? A m--- t-- p------- p----------? +
Kunt u de schoenen repareren? A m--- t-- r------- k------? +
   
Kunt u mij een vuurtje geven? A m--- t- m- j---- p-- t- n-----? +
Heeft u een lucifer of een aansteker? A k--- s------- o-- ç-----? +
Heeft u een asbak? A k--- n-- t----- d-----? +
   
Rookt u sigaren? A p--- p---? +
Rookt u sigaretten? A p--- c-----? +
Rookt u pijp? A p--- m- l-----? +
   

Leren en lezen

Leren en lezen horen bij elkaar. Dit geldt natuurlijk ook bij het leren van een vreemde taal. Wie een nieuwe taal goed wil leren, moet veel teksten lezen. Bij het lezen van buitenlandse literatuur gebruiken we volledige zinnen. Hierdoor kunnen onze hersenen woordenschat en grammatica in een context leren. Dat helpt hem de nieuwe inhoud goed op te slaan. Losse woorden zijn voor het geheugen veel moeilijker om te kunnen herinneren. We leren bij het lezen welk belang de woorden kunnen hebben. Hierdoor ontwikkelen wij een gevoel voor de nieuwe taal. De buitenlandse literatuur mag natuurlijk niet te zwaar zijn. Moderne korte verhalen of detectives boeken zorgen vaak voor vermaak. Kranten hebben als voordeel dat deze altijd actueel zijn. Ook kinderboeken en strips zijn goed voor het leren.

De afbeeldingen maken het gemakkelijker om de nieuwe taal te begrijpen. Het maakt niet uit welke literatuur u kiest - het moet levendig zijn! Dat wil zeggen dat er veel gebeuren moet, zodat de taal varieert. Wie niets gevonden heeft, kan ook gebruik maken van speciale leerboeken. Er zijn veel boeken met eenvoudige teksten voor beginnelingen. Het is van groot belang dat u altijd een woordenboek gaat gebruiken tijdens het lezen. Zodra u een woord niet begrijpt, moet u het opzoeken. Onze hersenen worden door het lezen geactiveerd en leert snel nieuwe dingen. Het maakt een bestand aan voor alle woorden die u niet begrijpt. Zo kunt u het vaak gaan herhalen. Het helpt ook om onbekende woorden in de lectuur met kleur te markeren. Bij een volgende keer kunt u de woorden direct weer herkennen. Iedereen die dagelijks veel in een vreemde taal leest, boekt snel vooruitgang. Omdat onze hersenen de nieuwe taal snel leert imiteren. Het kan zijn dat u op een gegeven moment in de vreemde taal gaat denken...
Raad de taal!
_______ behoort tot de Romaanse talen. Dit betekent dat het is voortgekomen uit het Latijn. Voor ongeveer 70 miljoen mensen is _______ de moedertaal. De meeste van hen wonen natuurlijk in ******ë. Maar ook in Slovenië en Kroatië wordt _______ begrepen. Door de koloniale politiek werd de taal naar Afrika overgebracht. In Libië, Somalië en Eritrea begrijpen veel ouderen nog _______.

Talrijke emigranten namen de taal mee naar hun nieuwe huis. Vooral in Zuid-Amerika zijn er veel _______sprekende gemeenschappen. Vaak wordt daar het _______ gemengd met het Spaans en vormen zich nieuwe talen. Het bijzondere van het _______ zijn de vele dialecten. Sommige wetenschappers spreken zelfs van een eigen taal. De spelling van het _______ is niet moeilijk, het hangt af van de uitspraak. Voor veel mensen is _______ de mooiste taal ter wereld! Misschien omdat het de taal van de muziek, design en lekker eten is?