Nederlands » Albanees   Bijvoeglijke naamwoorden 3


80 [tachtig]

Bijvoeglijke naamwoorden 3

-

+ 80 [tetёdhjetё]

+ Mbiemrat 3

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Zij heeft een hond. Aj- k- n-- q--. +
De hond is groot. Qe-- ё---- i m---. +
Zij heeft een grote hond. Aj- k- n-- q-- t- m---. +
   
Zij heeft een huis. Aj- k- n-- s-----. +
Het huis is klein. Sh----- ё---- e v----. +
Zij heeft een klein huis. Aj- k- n-- s----- t- v----. +
   
Hij woont in een hotel. Ai b---- n- n-- h----. +
Het hotel is goedkoop. Ho---- ё---- i l---. +
Hij woont in een goedkoop hotel. Ai b---- n- n-- h---- t- l---. +
   
Hij heeft een auto. Ai k- n-- m-----. +
De auto is duur. Ma---- ё---- e s--------. +
Hij heeft een dure auto. Ai k- n-- m----- t- s--------. +
   
Hij leest een roman. Ai l---- n-- r----. +
De roman is saai. Ro---- ё---- i m---------. +
Hij leest een saaie roman. Ai l---- n-- r---- t- m---------. +
   
Zij kijkt naar een film. Ai s----- n-- f---. +
De film is spannend. Fi--- ё---- t-------. +
Zij kijkt naar een spannende film. Ai s----- n-- f--- t-------. +
   

De taal van de wetenschap

De taal van de wetenschap is een taal op zich. Het wordt voor professionele discussies gebruikt. Ook in wetenschappelijke publicaties wordt het gebruikt. Vroeger waren er gemeenschappelijke wetenschappelijke talen. In de Europese landen domineerde vroeger het Latijns de wetenschap. Maar tegenwoordig is het Engels de belangrijkste taal van de wetenschap. Wetenschappelijke talen zijn vaktalen. Ze bevatten zeer vele specifieke termen. Hun belangrijkste kenmerken zijn normalisering en formalisering. Sommigen zeggen dat de wetenschappers doelbewust onverstaanbaar spreken. Als er iets ingewikkeld is dan lijkt het intelligenter. Maar de wetenschap is gebaseerd op de waarheid. Het moet daarom een neutrale taal gebruiken.

Voor retorische elementen of vage zinnen is geen ruimte. Toch zijn er veel voorbeelden van een overdreven ingewikkelde taal. En ingewikkelde taal lijkt bij de mensen te fascineren! Onderzoeken bevestigen dat we moeilijke talen meer vertrouwen. De testpersonen werden gevraagd om enkele vragen te beantwoorden. Daarbij moesten ze kiezen uit verschillende antwoorden. Sommige antwoorden waren eenvoudig en anderen waren zeer ingewikkeld. De meeste testpersonen kozen voor het complexe antwoord. Maar dat had absoluut geen zin! De testpersonen lieten zich door de taal misleiden. Hoewel de inhoud absurd was, waren ze onder de indruk van de vragenlijst. Het schrijven is ingewikkeld, maar niet altijd een kunst. Iedereen kan leren om van een eenvoudige inhoud, een complexe taal te maken. Moeilijke dingen simpel uitdrukken is echter niet zo eenvoudig. Heel vaak is het eenvoudige ook heel complex...
Raad de taal!
_______ behoort tot de oostelijke groep van de Baltische talen. Het wordt door meer dan 2 miljoen mensen gesproken. Het _______ is het nauwst verwant met het Litouws. Desalniettemin zijn beide talen niet met elkaar vergelijkbaar. Het kan zijn dat een Litouwse en een ****** met elkaar gaan praten in het Russisch. De structuur van de _______e taal is ook minder archaïsch dan die van het Litouws.. In de traditionele liederen en gedichten zijn er echter vele oude elementen te vinden.

Deze tonen bijvoorbeeld de verwantschap tussen het _______ en het Latijn. De _______e woordenschat is zeer interessant opgebouwd. Het bevat veel woorden uit andere talen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Duits, Zweeds, Russisch of Engels. Sommige woorden zijn onlangs ontstaan, omdat ze gewoon tot nu toe ontbraken. _______ wordt met het Latijne alfabet geschreven en de klemtoon ligt op de eerste ******tergreep. De grammatica kent vele bijzonderheden die niet bestaan in andere talen. Maar hun regels zijn altijd helder en eenduidig.