Nederlands » Albanees   Verleden tijd 1


81 [eenentachtig]

Verleden tijd 1

-

+ 81 [tetёdhjetёenjё]

+ E shkuara 1

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
schrijven sh----j +
Hij schreef een brief. Ai s-------- n-- l----. +
En zij schreef een kaart. Dh- a-- s-------- n-- k--------. +
   
lezen le--j +
Hij las een tijdschrift. Ai l---- n-- r------. +
En zij las een boek. Dh- a-- l---- n-- l----. +
   
nemen ma-r +
Hij nam een sigaret. Ai m--- n-- c-----. +
Zij nam een stuk chocola. Aj- m--- n-- c--- ç--------. +
   
Hij was ontrouw, maar zij was trouw. Ai n-- i---- b------ p-- a-- i---- b------. +
Hij was lui, maar zij was ijverig. Ai i---- d------ p-- a-- i---- e z-------. +
Hij was arm, maar zij was rijk. Ai i---- i v------ p-- a-- i---- e p----. +
   
Hij had geen geld, maar schulden. Ai s------- l---- p-- b-----. +
Hij had geen geluk, maar pech. Ai s------- f--- p-- v---- t-------. +
Hij had geen succes, maar tegenslag. Ai s------- s------ p-- d------. +
   
Hij was niet tevreden, maar ontevreden. Ai n-- i---- i k------- p-- i p--------. +
Hij was niet gelukkig, maar ongelukkig. Ai n-- i---- i l------ p-- i t--------. +
Hij was niet sympathiek, maar onsympathiek. Ai n-- i---- s-------- p-- i---- a--------. +
   

Hoe kinderen leren om goed te kunnen spreken

Zodra een mens geboren is, begint hij met anderen te communiceren. Baby's huilen als ze iets willen. Na een paar maanden kunnen ze zelfs eenvoudige woorden uitspreken. Ze kunnen na twee jaar zinnen van drie woorden uitspreken. Als kinderen beginnen met praten, kunnen we ze niet beïnvloeden. Maar ze kunnen van invloed zijn op hoe goed kinderen hun moedertaal leren! Maar men moet een aantal dingen overwegen. Van groot belang is dat lerende kinderen steeds gemotiveerd blijven. Men moet zich realiseren dat het iets bereikt wanneer hij spreekt. Baby's zijn blij om een glimlach als reactie te zien. Oudere kinderen gaan de dialoog aan met hun omgeving. Zij oriënteren zich op de taal van de mensen om hun heen. Daarom is het taalniveau van de ouders en opvoeders van groot belang.

Ook moeten kinderen leren dat de taal waardevol is! Daarbij moeten ze altijd plezier hebben. Bij het voorlezen kunnen de kinderen zien hoe spannend de taal kan zijn. Ouders moeten ook zoveel mogelijk met hun kind iets gaan doen. Als een kind veel ervaring op doet, wil hij daarover spreken. Tweetalige opgegroeide kinderen hebben behoefte aan vaste regels. Ze moeten weten welke taal door wie gesproken wordt. Zo zullen hun hersenen leren om de twee talen te kunnen onderscheiden. De taal gaat veranderen wanneer de kinderen naar school gaan. Ze leren een nieuw omgangstaal. Nu is het van groot belang dat de ouders respecteren hoe hun kind spreekt. Onderzoeken tonen aan dat de eerste taal de hersenen steeds meer vorm geeft. Wat we als kind leren, gaan we gedurende ons hele leven meenemen. Wie zijn moedertaal op jonge leeftijd goed leert, zal er later goed van kunnen profiteren. Hij leert nieuwe dingen snel en effectief - niet alleen vreemde talen...
Raad de taal!
_______ behoort tot de Baltische talen. Het wordt door meer dan 3 miljoen mensen gesproken. Ze wonen in ******en, Wit-Rusland en Polen. Het _______ is alleen nauw verwant met het Lets. Hoewel ******en een vrij klein land is, wordt de taal verdeeld in vele dialecten. _______ wordt met Latijne karakters geschreven, maar heeft een aantal speciale tekens. Kenmerkend zijn de lange tweeklanken.

Ook zijn er verschillende varianten van klinkers, zoals korte, lange en nasaal. _______ spreken is niet erg moeilijk. Ingewikkelder is de klemtoon, omdat het flexibel is. Dat hangt af van de grammaticale vorm van het woord. Het is interessant te weten dat het _______ een zeer archaïsche taal is. Het wordt beschouwd als de taal die het minst van de moedertaal verwijderd is. Dit betekent dat het vergelijkbaar is met de eerste Indo-Europese taal. Iedereen die wil weten hoe onze voorouders gesproken hebben, moeten dus het _______ leren.