Nederlands » Albanees   Imperatief 1


89 [negenentachtig]

Imperatief 1

-

+ 89 [tetёdhjetёenёntё]

+ Urdhёrore 1

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Je bent zo lui – wees toch niet zo lui! Ti j- k-- d----- – m-- j- k-- d-----! +
Je slaapt zo lang – slaap toch niet zo lang! Ti f-- g---- – m-- f-- k-- g----! +
Je komt zo laat – kom toch niet zo laat! Ti v--- k-- v--- – m-- e-- k-- v---! +
   
Je lacht zo hard – lach toch niet zo hard! Ti q--- m- z- k-- t- l---- – m-- q--- m- z- k-- t- l----! +
Je spreekt zo zacht – spreek toch niet zo zacht! Ti f--- m- z- k-- t- u--- – m-- f--- m- z- k-- t- u---! +
Je drinkt te veel – drink toch niet zo veel! Ti p- s---- – m-- p- k-- s----! +
   
Je rookt te veel – rook toch niet zo veel! Ti p- s---- d---- – m-- p- k-- s----! +
Je werkt te veel – werk toch niet zo veel! Ti p---- s---- – m-- p--- k-- s----! +
Je rijdt zo snel – rij toch niet zo snel! Ti u------ k-- s----- – m-- u----- k-- s-----! +
   
Staat u op, meneer Müller! Ng------- z--- M----! +
Gaat u zitten, meneer Müller! Ul---- z--- M----! +
Blijft u zitten, meneer Müller! Rr--- u---- z--- M----! +
   
Heeft u geduld! Ki-- d----! +
Neemt u de tijd! Me---- k---- q- j- d----! +
Wacht een moment! Pr---- n-- m-----! +
   
Wees voorzichtig! Ki-- k-----! +
Wees op tijd! Ji-- t- p-------! +
Doe niet zo stom! Mo- u t------ b------! +
   

De Chinese taal

De Chinese taal is de meest gesproken taal in de wereld. Eén enkele Chinese taal bestaat echter niet. Er zijn bestaan meerdere Chinese talen. Ze behoren allemaal tot de familie van de Sino-Tibetaanse talen. In totaal spreken ongeveer 1,3 miljard mensen Chinees. Het merendeel hiervan wonen in de Volksrepubliek China en Taiwan. Er zijn ook veel landen met Chinees sprekende minderheden. De grootste Chinese taal is het Hoog Chinees. Deze gestandaardiseerde hoogtaal wordt ook wel Mandarijn genoemd. Mandarijn is de officiële taal van de Volksrepubliek China. Andere Chinese talen worden vaak alleen als dialecten aangeduid. Ook in Taiwan en Singapore wordt Mandarijn gesproken. Mandarijn is de moedertaal van 850 miljoen mensen.

Het wordt echter door vrijwel alle Chinees sprekende mensen begrepen. De mensen van verschillende dialecten gebruiken Mandarijn om te communiceren. Alle Chinezen hebben een gemeenschappelijk geschrift. Het Chinese geschrift is 4000 tot 5000 jaar oud. Daarmee heeft het Chinees de langste literaire traditie. Ook andere Aziatische culturen zijn tot het Chinese geschrift overgegaan. Chinese karakters zijn moeilijker dan de alfabetische systemen. Het gesproken Chinees is echter niet zo ingewikkeld. De grammatica is relatief eenvoudig te leren. Daarom kunnen leerlingen op een snelle manier goede vooruitgang boeken. En er zijn steeds meer mensen het Chinees willen leren! Als vreemde taal krijgt het steeds meer belang. Overal worden tegenwoordig Chinese cursussen aangeboden. Probeer het ook eens! De Chinese taal zal de taal van de toekomst worden...
Raad de taal!
De ******se taal behoort tot de Romaanse talen. Met het Spaans en het Catalaans is het nauw verwant. Het werd ontwikkeld uit het volkslatijn van de Romeinse soldaten. Voor ongeveer 10 miljoen mensen is het Europees _______ de moedertaal. Het is ook een van de belangrijkste talen ter wereld... Dit is te wijten aan het ******se verleden als koloniale macht. In de 15e en 16e eeuw brachten de zeevaarders hun taal naar andere continenten.

In delen van Afrika en Azië wordt nog steeds _______ gesproken. De betrokken landen oriënteren hun taal het meest op het Europese model. In Brazilië is dat anders. De taal die daar gesproken wordt heeft een aantal bijzonderheden en wordt beschouwd als een aparte variant. Niettemin kunnen ******zen over het algemeen goed communiceren met Brazilianen. Door meer dan 240 miljoen mensen wordt _______ gesproken. Daarnaast zijn er ongeveer 20 Creoolse talen gebaseerd op het _______. _______ behoort tot één van de wereldtalen.