Nederlands » Albanees   Bijzinnen met dat 1


91 [eenennegentig]

Bijzinnen met dat 1

-

+ 91 [nёntёdhjetёenjё]

+ Fjali nёnrenditёse me qё 1

Klik om de tekst te zien:   
NederlandsShqip
Het weer wordt morgen misschien beter. Nd----- m--- n---- d- t- j--- m- i m---. +
Hoe weet u dat? Ng- e d--- k---? +
Ik hoop dat het beter wordt. Sh------ s- d- t- b---- m- m---. +
   
Hij komt heel zeker. Ai m- s----- d- t- v---. +
Is dat zeker? A ё---- e s------? +
Ik weet dat hij komt. Un- e d- s- a- d- t- v---. +
   
Hij belt zeker op. Me s----- d- t- m---- n- t------. +
Werkelijk? Me t- v------? +
Ik geloof dat hij opbelt. Be--- s- d- t- m---- n- t------. +
   
De wijn is zeker oud. Ve-- ё---- m- s----- e v-----. +
Weet u dat zeker? A e d--- k--- m- s-----? +
Ik vermoed dat hij oud is. Su------ s- ё---- e v-----. +
   
Onze chef ziet er goed uit. Sh--- y-- ё---- i p-----. +
Vindt u? A j- d----? +
Ik vind dat hij er zelfs zeer goed uitziet. Me---- m---- s- ё---- s---- i p-----. +
   
De chef heeft zeker een vriendin. Sh--- k- n-- s---- m- s-----. +
Denkt u dat echt? Me t- v------ e b-----? +
Het is goed mogelijk dat hij een vriendin heeft. Ёs--- m--- e m------ q- a- t- k--- n-- s----. +
   

De Spaanse taal

De Spaanse taal behoort tot de wereldtalen. Voor meer dan 380 miljoen mensen is Spaans de moedertaal. Er zijn ook heel wat mensen die het als tweede taal spreken. Daarom is Spaans één van de belangrijkste talen van de wereld. Het is ook de grootste van alle Romaanse talen. Spaanstalige noemen hun taal español of castellano . De term castellano onthult waar de Spaanse taal is ontstaan. Het heeft zich uit de volkstaal van Castilla ontwikkeld. In de 16e eeuw spraken de meeste Spanjaarden castellano . Tegenwoordig worden de termen español en castellano door elkaar gebruikt. Ze kunnen ook een politieke dimensie hebben. Door de veroveringen and the kolonialisme werd het uitgebreid. Zelfs in West-Afrika en de Filippijnen wordt Spaans gesproken.

Maar de meeste Spaanssprekende mensen wonen in Amerika. In Midden- en Zuid-Amerika is het Spaans de dominante taal. Maar ook in de VS groeit het aantal Spaanssprekende mensen. Ongeveer 50 miljoen mensen in de VS spreken Spaans. Dat zijn er meer dan in Spanje! Het Spaans in Amerika verschilt zich van het Europese Spaans. Deze verschillen hebben vooral betrekking op de woordenschat en de grammatica. In Amerika wordt bijvoorbeeld een ander verleden tijd gebruikt. Zelfs bij de woordenschat zijn er veel verschillen. Sommige woorden zijn alleen in Amerika te vinden, en andere alleen in Spanje. Het Spaans is echter ook niet in Amerika een eenheid. Er zijn veel verschillende variaties van de Spaanse taal in Amerika. Na het Engels is Spaans de meest onderwezen vreemde taal in de wereld. En het kan relatief snel aangeleerd worden... Waar wacht u nog? - ¡Vamos!
Raad de taal!
_______ behoort tot de Oost-Romaanse talen. Het is de moedertaal van ongeveer 28 miljoen mensen. Ze leven vooral in ******nië en Moldavië. _______ is de officiële taal van de Republiek Moldavië. Maar ook in Servië en de Oekraïne zijn er grotere _______talige gemeenschappen. Het _______ is ontstaan uit het Latijn. De Romeinen spraken eerder al in de regio in twee provincies rond de Donau.

Italiaans is nauw verwant aan het _______. ******nen kunnen Italiaans daarom ook meestal goed begrijpen. Omgekeerd is dit niet altijd het geval. De reden is dat het _______ veel Slavische woorden bevat. Ook werd het geluid beïnvloed door de omringende Slavische talen. In het _______e alfabet zitten dan ook een aantal speciale tekens. _______ wordt geschreven zoals het wordt gesproken. En het toont nog steeds veel overeenkomsten met oude Latijne structuren... Juist dat maakt de ontdekking van deze taal zo spannend!