nynorsk » engelsk UK   I går – i dag – i morgon


10 [ti]

I går – i dag – i morgon

-

+ 10 [ten]

+ Yesterday – today – tomorrow

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
I går var det laurdag. Ye------- w-- S-------. +
I går var eg på kino. I w-- a- t-- c----- y--------. +
Filmen var interessant. Th- f--- w-- i----------. +
   
I dag er det sundag. To--- i- S-----. +
I dag arbeider eg ikkje. I’- n-- w------ t----. +
Eg er heime. I’- s------ a- h---. +
   
I morgon er det måndag. To------ i- M-----. +
I morgon skal eg på jobb att. To------ I w--- w--- a----. +
Eg jobbar på eit kontor. I w--- a- a- o-----. +
   
Kven er det? Wh- i- t---? +
Det er Peter. Th-- i- P----. +
Peter er student. Pe--- i- a s------. +
   
Kven er det? Wh- i- t---? +
Det er Martha. Th-- i- M-----. +
Martha er sekretær. Ma---- i- a s--------. +
   
Peter og Martha er vener. Pe--- a-- M----- a-- f------. +
Peter er venen til Martha. Pe--- i- M------- f-----. +
Martha er venninna til Peter. Ma---- i- P------ f-----. +
   

Å lære i søvne

Framandspråk høyrer med til ei god allmennutdanning. Om det berre ikkje var så keisamt å lære dei! For alle som synest det er vanskeleg, finst det godt nytt. Vi lærer nemleg mest effektivt når vi søv! Fleire vitskaplege studiar har kome fram til dette. Og det kan vi bruke til å lære språk! I søvne går vi gjennom hendingane frå dagen. Hjernen vår analyserer dei nye inntrykka. Alt vi har opplevd, blir tenkt gjennom ein gong til. Slik festar nytt innhald seg i hjernen. Ting vi har lært rett før vi sovnar, festar seg ekstra godt. Difor kan det hjelpe å ta fram att viktige saker om kvelden. Ulike svevnfasar er viktige for ulik læring.

Draumesvevnen (REM-fasen) støttar psykomotorisk læring. Til det høyrer til dømes musikk og sport. Motsett lærer vi rein kunnskap i den djupe svevnen. Her går vi gjennom alt vi har lært. Også ordforråd og grammatikk! Når vi lærer språk, må hjernen vår arbeide mykje. Han må lagre nye ord og nye reglar. I søvne blir alt spelt av på nytt. Forskarar kallar dette Replay-teorien. Her er det viktig at du søv godt. Kropp og hjerne må lade opp skikkeleg. Berre då kan hjernen arbeide effektivt. Du kan seie: god søvn gjev godt tankearbeid. Medan vi søv roleg, er hjernen framleis aktiv... Så: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!
Gjett språket!
Britisk _______ er det språket som snakkes i Storbritannia. Det tilhører det Vest Germanske språk. Det er morsmålet for om lag 60 millioner mennesker. Det skiller seg fra Amerikansk _______ på noen få punkter. _______ er derfor ansett som et pluricentric språk. Dette betyr at et språk har flere standard varianter. Forskjeller kan være for eksempel uttale, ordforråd og staving.

Britisk _______ er delt inn i mange dialekter, og i noen tilfeller svært forskjellige. I lang tid ble dialekt snakkende sett på som uskolerte, og fikk ikke jobb. Ting er annerledes i dag, selv om dialekter fortsatt spiller en stor rolle i Storbritannia. I Britisk _______ finnes det mange påvirkninger fra det Franske språket. Dette går tilbake til erobringen av England i 1066 av Normannerne. Under kolonitiden ble Storbritannia sitt språk ført til andre kontinenter. Dermed er _______ blitt et av de viktigste språkene i verden de siste århundrene. Lær _______, men lær det originale!