nynorsk » engelsk UK   Drikke


12 [tolv]

Drikke

-

+ 12 [twelve]

+ Beverages

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Eg drikk te. I d---- t--. +
Eg drikk kaffi. I d---- c-----. +
Eg drikk mineralvatn. I d---- m------ w----. +
   
Drikk du te med sitron? Do y-- d---- t-- w--- l----? +
Drikk du kaffi med sukker? Do y-- d---- c----- w--- s----? +
Drikk du vatn med isbitar? Do y-- d---- w---- w--- i--? +
   
Her er det fest. Th--- i- a p---- h---. +
Folk drikk musserande vin. Pe---- a-- d------- c--------. +
Folk drikk vin og øl. Pe---- a-- d------- w--- a-- b---. +
   
Drikk du alkohol? Do y-- d---- a------? +
Drikk du whisky? Do y-- d---- w----- / w------ (a-.)? +
Drikk du cola med rom? Do y-- d---- C--- w--- r--? +
   
Eg likar ikkje musserande vin. I d- n-- l--- c--------. +
Eg likar ikkje vin. I d- n-- l--- w---. +
Eg likar ikkje øl. I d- n-- l--- b---. +
   
Babyen likar mjølk. Th- b--- l---- m---. +
Barnet likar kakao og eplejus. Th- c---- l---- c---- a-- a---- j----. +
Kvinna likar appelsinjus og grapefruktjus. Th- w---- l---- o----- a-- g--------- j----. +
   

Teikn som språk

Menneska utvikla språk for å kommunisere. Dauve og tunghøyrde har òg eit eige språk. Det er teiknspråk, grunnspråket til alle dauve. Det er bygd opp av teiknkombinasjonar. Dermed er det eit visuelt språk, altså «synleg». Er dette teiknspråket forståeleg internasjonalt? Nei, teiknspråk har òg forskjellige nasjonalspråk. Kvart land har sitt eige teiknspråk. Og dei blir påverka av sivilisasjonen i landet. Det er fordi språk alltid utviklar seg frå kultur. Slik er det òg for talespråk. Likevel finst det eit internasjonalt teiknspråk. Teikna der er litt meir kompliserte.

Uansett liknar dei nasjonale teiknspråka på kvarandre. Fleire teikn er ikoniske. Dei tek utgangspunkt i forma på den tingen dei representerer. Det mest utbreidde teiknspråket er det amerikanske. Teiknspråka er anerkjende som fullverdige språk. Dei har sin eigen grammatikk. Denne er ulik grammatikken i talespråk. Difor kan du ikkje omsetje teiknspråk ord for ord. Det finst endåtil tolkar for teiknspråk. Med teiknspråket blir opplysingane gjevne parallelt. Det tyder at eit enkelt teikn kan uttrykkje ein heil setning. I teiknspråket finst det òg dialektar. Regionale særpreg har sine eigne teikn. Og kvart teiknspråk har sitt eige tonefall og setningsmelodi. Det er like sant for teikn som tale: dialekten viser kor du kjem frå!
Gjett språket!
_______ tilhører det Finsk-Ugriske språk. Det er derfor knyttet til Finsk og Ungarsk. Men paralleller til det Ungarske er vanskelig å se. Mange tror _______ ligner på Latvisk og Litauisk. Det er helt feil. Begge disse språkene tilhører en helt annen språkfamilie. _______ har ikke noe grammatisk kjønn.

Det er ingen forskjeller mellom det feminine og maskuline. I stede er det 14 forskjellige saker. Staving av _______ er ikke veldig vanskelig. Det avhenger av uttalen. Dette burde definitivt øves inn med noen som har dette som morsmål. Hvis du ønsker å lære _______ krever det disiplin og tålmodighet. Estlenderne overser med glede små feil som blir gjort av utlendinger. De er fornøyd med alle som er interessert i deres språk!