nynorsk » engelsk UK   Farger


14 [fjorten]

Farger

-

+ 14 [fourteen]

+ Colors

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Snøen er kvit. Sn-- i- w----. +
Sola er gul. Th- s-- i- y-----. +
Appelsinen er oransje. Th- o----- i- o-----. +
   
Kirsebæret er raudt. Th- c----- i- r--. +
Himmelen er blå. Th- s-- i- b---. +
Graset er grønt. Th- g---- i- g----. +
   
Jorda er brun. Th- e---- i- b----. +
Skyene er grå. Th- c---- i- g--- / g--- (a-.). +
Dekka er svarte. Th- t---- / t---- (a-.) a-- b----. +
   
Kva farge har snøen? Kvit. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s---? W----. +
Kva farge har sola? Gul. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s--? Y-----. +
Kva farge har appelsinen? Oransje. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- o-----? O-----. +
   
Kva farge har kirsebæret? Raudt. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- c-----? R--. +
Kva farge har himmelen? Blå. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- s--? B---. +
Kva farge har graset? Grønt. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- g----? G----. +
   
Kva farge har jorda? Brun. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- e----? B----. +
Kva farge har skyene? Grå. Wh-- c----- / c---- (a-.) i- t-- c----? G--- / G--- (a-.). +
Kva farge har dekka? Svart. Wh-- c----- / c---- (a-.) a-- t-- t---- / t---- (a-.)? B----. +
   

Kvinner og menn pratar ulikt

Alle veit at kvinner og menn er ulike. Men visste du at dei òg pratar ulikt? Det har fleire studiar vist. Kvinner brukar ofte andre språkmønster enn menn. Dei er ofte meir indirekte og tilbakehaldne i talemåten. Menn, derimot, brukar oftare ein meir direkte talemåte. Emna dei pratar om, er òg ulike. Menn pratar meir om nyhende, økonomi og sport. Kvinner pratar oftare om sosiale emne, som familie eller helse. Menn pratar òg gjerne om fakta. Kvinner heller om menneske. Det er påfallande at kvinner legg vekt på å uttrykkje seg «svakare». Det tyder at dei uttrykkjer seg meir forsiktig og høfleg.

Kvinner stiller òg fleire spørsmål. Det er truleg at dei på denne måten prøver å oppnå semje og unngå konflikt. Vidare har kvinner eit mykje større ordforråd for kjensler. For menn er ein samtale ofte ein slags konkurranse. Språket deira er tydeleg meir provoserande og aggressivt. Og menn seier færre ord kvar dag enn kvinner gjer. Nokre forskarar trur dette er på grunn av korleis hjernen er bygd opp. Fordi hjernen til kvinner og menn er ulik. Det tyder at språksentra deira har ulik struktur. Sannsynlegvis er andre faktorar viktige for språket vårt. Vitskapen har ikkje arbeidd lenge med dette området. Trass det pratar ikkje kvinner og menn heilt ulikt. Det treng altså ikkje bli misforståingar. Det finst mange framgangsmåtar for ein god kommunikasjon. Den enklaste er: Høyr betre etter!
Gjett språket!
_______ tilhører det Romanske språk. Dette betyr at språket er utviklet fra Latin. Det er relatert til andre Romanske språk som Spansk og Italiensk. I dag snakkes _______ på alle kontinenter. Det er morsmålet for mer enn 110 millioner mennesker. Totalt er det ca. 220 millioner mennesker som snakker _______. Dermed er _______ regnet som et verdensspråk.

Mange internasjonale organisasjoner bruker _______ som offisielt språk. Tidligere var _______ kjent som språket av diplomati. Engelsk har i dag i stor grad overtatt denne rollen. Imidlertid er _______ fortsatt et av de viktigste språkene. Og antall snakkende har økt jevnt og trutt i mange år! Dette skyldes stor befolkningsvekst i Afrika og den Arabiske verden. _______ snakkes også på øyer i Karibien og Stillehavet. Hvis du liker å reise bør du deffinetivt lære _______!