nynorsk » engelsk UK   På kjøkenet


19 [nitten]

På kjøkenet

-

+ 19 [nineteen]

+ In the kitchen

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Har du fått nytt kjøken? Do y-- h--- a n-- k------? +
Kva skal du lage i dag? Wh-- d- y-- w--- t- c--- t----? +
Brukar du elektrisk komfyr, eller gasskomfyr? Do y-- c--- o- a- e------- o- a g-- s----? +
   
Skal eg skjere opp lauken? Sh--- I c-- t-- o-----? +
Skal eg skrelle potetene? Sh--- I p--- t-- p-------? +
Skal eg vaske salaten? Sh--- I r---- t-- l------? +
   
Kor er glasa? Wh--- a-- t-- g------? +
Kor er serviset? Wh--- a-- t-- d-----? +
Kor er bestikket? Wh--- i- t-- c------ / s--------- (a-.)? +
   
Har du ein boksopnar? Do y-- h--- a t-- o----- / c-- o----- (a-.)? +
Har du ein flaskeopnar? Do y-- h--- a b----- o-----? +
Har du ein korketrekkar? Do y-- h--- a c--------? +
   
Kokar du suppa i denne gryta? Ar- y-- c------ t-- s--- i- t--- p--? +
Steikjer du fisken i denne panna? Ar- y-- f----- t-- f--- i- t--- p--? +
Grillar du grønsakene på denne grillen? Ar- y-- g------- t-- v--------- o- t--- g----? +
   
Eg dekkjer bordet. I a- s------ t-- t----. +
Her er knivane, gaflane og skeiene. He-- a-- t-- k------ t-- f---- a-- t-- s-----. +
Her er glasa, tallerkane og serviettane. He-- a-- t-- g------- t-- p----- a-- t-- n------. +
   

Læring og læringsmåtar

Den som gjer små framsteg, lærer kanskje på feil måte. Det tyder at han ikkje lærer på ein måte som passar med læringstypen hans. Generelt skil vi mellom fire læringstypar. Desse læringstypane blir knytte til sanseorgana. Det finst auditive, visuelle, kommunikative og motoriske læringstypar. Auditive typar hugsar best det dei høyrer. Dei kan til dømes hugse melodiar lett. Når dei studerer, les dei høgt for seg sjølve. Dei lærer nye ord ved å seie dei. Denne typen pratar ofte med seg sjølv. For desse personane er CDar eller føredrag om emnet til hjelp. Den visuelle typen hugsar best det han ser. For han er det altså viktig å lese opplysingar. Han tek mange notat når han studerer.

Han lærer godt ved å bruke bilete, tabellar og biletkort. Denne typen les mykje, og drøymer ofte og sterkt. Han lærer best i vakre omgjevnader. Den kommunikative typen likar best samtaler og ordskifte. Han treng samhandling, altså dialog med andre. Dei spør mange spørsmål i klassa, og likar gruppearbeid. Den motoriske typen lærer best ved å røre på seg. Dei likar best å lære ved å gjere, og vil prøve ut alt mogleg. Dei likar å vere fysisk aktive når dei studerer, eller dei tygg tyggjegummi. Dei likar ikkje teoriar, men eksperiment. Det er viktig å hugse at mest alle menneske er blandingstypar. Det finst ingen som passar til berre ein læringstype. Dessutan lærer vi best når vi bruker alle sansane. Då blir hjernen vår aktivert på fleire måtar og lagrar ny kunnskap betre. Høyr, les, og diskuter nye ord! Og så kan du drive idrett!
Gjett språket!
_______ snakkes av mer enn 160 millioner mennesker. Det er morsmål for bare 30 millioner mennesker. Dette er fordi det er nesten 500 ulike etniske grupper som bor i ******a. Disse snakker 250 forskjellige språk, som er delt inn i mange dialekter. Slikt språklig mangfold kan naturligvis føre til problemer. Dagens _______ er innført som standardisert nasjonalt språk. Det undervises på alle skoler i tillegg til morsmålet.

_______ et Austronesisk språk. Det er beslektet med Malay, de anses å være nesten identiske. Å lære _______ har mange fordeler. Reglene i grammatikken er ikke veldig komplisert. Stavemåten er ikke vanskelig. Du kan basere uttale på stavemåte. Mange _______e språk kommer fra andre språk, noe som gjør det lettere å læres. Og snart vil _______ være et av de store språkene i verden!