nynorsk » engelsk UK   På veg


37 [trettisju]

På veg

-

+ 37 [thirty-seven]

+ En route

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Han køyrer motorsykkel. He d----- a m--------. +
Han syklar. He r---- a b------. +
Han går til fots. He w----. +
   
Han reiser med skipet. He g--- b- s---. +
Han reiser med båten. He g--- b- b---. +
Han svømmer. He s----. +
   
Er det farleg her? Is i- d-------- h---? +
Er det farleg å haike åleine? Is i- d-------- t- h-------- a----? +
Er det farleg å gå tur om natta? Is i- d-------- t- g- f-- a w--- a- n----? +
   
Vi har køyrt oss vill. We g-- l---. +
Vi er på feil veg. We--- o- t-- w---- r---. +
Vi må snu. We m--- t--- a-----. +
   
Kvar kan eg parkere her? Wh--- c-- o-- p--- h---? +
Finst det ein parkeringsplass her? Is t---- a p------ l-- h---? +
Kor lenge kan eg parkere her? Ho- l--- c-- o-- p--- h---? +
   
Går du på ski? Do y-- s--? +
Køyrer du opp med skiheisen? Do y-- t--- t-- s-- l--- t- t-- t--? +
Går det an å leige ski her? Ca- o-- r--- s--- h---? +
   

Å prate med seg sjølv

Når nokon pratar med seg sjølv, er det mest komisk for dei som høyrer på. Likevel pratar nesten alle menneske med seg sjølv rett som det er. Psykologar reknar med at meir enn 95 prosent av vaksne gjer det. Born pratar nesten alltid med seg sjølve når dei leikjer. Å prate med seg sjølv er atlså heilt normalt. Her handlar det om ein spesiell form for kommunikasjon. Og det har fleire fordeler å prate med seg sjølv av og til! Fordi gjennom språket ordnar vi tankane våre. Når vi pratar med oss sjølve, bryt den indre stemma ut. Du kan seie at det handlar om å tenkje høgt. Tankespreidde eller distre folk pratar særleg ofte med seg sjølve. Hjå dei er eit bestemt område i hjernen mindre aktivt. Difor er dei dårlegare organiserte.

Når dei pratar med seg sjølve, hjelper dei seg sjølve å planleggje. Å prate med oss sjølve kan òg hjelpe oss å kome til ei avgjerd. Og det er ein særs god metode å stresse ned på. Når du pratar med deg sjølv, aukar du konsentrasjonen og yteevna. Fordi det tek lengre tid å seie noko høgt enn å berre tenkje det. Vi er meir klar over tankane våre når vi seier dei høgt. Vi løyser vanskelege prøver betre når vi pratar med oss sjølve undervegs. Det har ulike eksperiment vist. Vi kan òg setje mot i oss sjølve ved å snakke med oss sjølve. Fleire idrettsfolk pratar med seg sjølve for å motivere seg. Diverre pratar vi mest med oss sjølve i negative situasjonar. Difor burde vi alltid prøve å formulere alt positivt. Og vi må ofte seie oppatt kva vi ynskjer oss. Slik kan vi påverke handlingane våre positivt gjennom å prate med oss sjølve. Det fungerer diverre berre når vi er realistiske!
Gjett språket!
_______ tilhører det Østlige Romanske Språk. Det er morsmål for omtrent 28 millioner mennesker. Disse lever hovedsakelig i Romania og Moldova. _______ er det offisielle språket i republikken Moldova. Det er også _______-talende samfunn i Serbia og Ukraina. _______ stammer fra Latin. Romerne hadde tidligere to provinser i regionen rundt Donau.

_______ er nært knyttet til Italiensk. Derfor kan ******ere stort sett forstå Italiensk. Den andre veien er vanskeligere. Årsaken er at det _______e inneholder mange slaviske ord. Tonefallet ble påvirket av naboer i det slaviske språkområdet. Som et resultat av det har det _______e alfabetet noen spesielle symboler. _______ er skrevet likt som det er uttalt. Det har mange likhetstrekk med strukturen som i gammel latin. Det er nettopp det som gjør oppdagelsen av dette språket så spennende!