nynorsk » engelsk UK   I butikken


52 [femtito / to og femti]

I butikken

-

+ 52 [fifty-two]

+ In the department store

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Skal vi gå til butikken? Sh--- w- g- t- t-- d--------- s----? +
Eg må gjere nokre innkjøp. I h--- t- g- s-------. +
Eg vil handle mykje. I w--- t- d- a l-- o- s-------. +
   
Kvar er kontorsakene? Wh--- a-- t-- o----- s-------? +
Eg treng konvoluttar og brevpapir. I n--- e-------- a-- s---------. +
Eg treng kulepennar og tusjar. I n--- p--- a-- m------. +
   
Kvar er møblane? Wh--- i- t-- f--------? +
Eg treng eit skåp og ein kommode. I n--- a c------- a-- a c---- o- d------. +
Eg treng eit skrivebord og ei hylle. I n--- a d--- a-- a b--------. +
   
Kvar er leikene? Wh--- a-- t-- t---? +
Eg treng ei dokke og ein bamse. I n--- a d--- a-- a t---- b---. +
Eg treng ein fotball og eit sjakkspel. I n--- a f------- a-- a c---- b----. +
   
Kvar er verktøyet? Wh--- a-- t-- t----? +
Eg treng ein hamar og ei tong. I n--- a h----- a-- a p--- o- p-----. +
Eg treng ein bor og ein skrutrekkar. I n--- a d---- a-- a s----------. +
   
Kvar er smykka? Wh--- i- t-- j-------- / j------ (a-.) d---------? +
Eg treng eit halskjede og eit armband. I n--- a c---- a-- a b-------. +
Eg treng ein ring og øyredobbar. I n--- a r--- a-- e-------. +
   

Kvinner er flinkare i språk enn menn!

Kvinner er like intelligente som menn. I gjennomsnitt har dei same intelligenskvotient. Likevel har kjønna ulik kompetanse. For eksempel er menn betre til å tenkje tredimensjonalt. Dei løyser òg oftast matematiske problem betre. Kvinner, derimot, har betre minne. Og dei meistrar språk betre. Kvinner gjer færre feil i rettskriving og grammatikk. Dei har også eit større ordforråd, og les meir flytande. Difor gjer dei det ofte betre i språktestar. Grunnen til det språklege forspranget til kvinner ligg i hjernen. Den mannlege og kvinnelege hjernen er annleis organisert. Den venstre hjernehalvdelen er ansvarleg for språk.

Dette området kontrollerer språklege prosessar. Trass dette nyttar kvinner båe hjernehalvdelar når dei handsamar språk. Hjernehalvdelane deira er òg flinkare til å utveksle idear. Den kvinnelege hjernen er altså meir aktiv når han handsamar språk. Og kvinner kan handsame språk meir effektivt. Vi veit ikkje korleis hjernane skil seg frå kvarandre. Nokre forskarar meinar at biologien er grunnen til det. Kvinnelege og mannlege gen påverkar korleis hjernen utviklar seg. Hormona gjer òg til at kvinner og menn er slik dei er. Andre seier at oppveksten påverkar utviklinga vår. Det er fordi småjenter blir prata og lesne til meir. Smågutar, på hi sida, får fleire tekniske leiker. Så det kan vere at omgjevnadene våre formar hjernen vår. Det finst likevel visse skilnader i verda som talar mot dette. Og born blir oppdregne ulikt i kvar kultur...
Gjett språket!
_______ er et Mon-khmer språk. Det er morsmål for mer enn 80 millioner mennesker. Det er ikke i slekt med Kinesisk. Men mesteparten av ordforrådet er av kinesisk opprinnelse. Årsaken til dette, er at ****** var i 1000 år dominert av Kina. I kolonitiden hadde det Franske stor innflytelse på utviklingen av språket. _______ er et tonespråk.

Dette betyr at måten stavelser blir uttalt bestemmer ordets mening. En feiluttalelse kan derfor forandre det som har blitt sagt, til og med høres ufornuftig ut. Tilsammen er det seks forskjellige uttalemåter i _______. I dag skrives språket med Latinske bokstaver. Tidligere ble det brukt Kinesiske tegn. Fordi _______ er et isolert språk er ikke ord bøyd. Språket er fortsatt i en tidlig fase av å bli forsket på. Oppdag dette språket - det er virkelig verdt det!